Analiza SWOT este, de fapt, un instrument folosit în mediul business, creat în urma unei cercetări în cadrul Institutului Stanford din SUA. Ea are ca scop clarificarea imaginii de ansamblu a unei companii sau organizații, urmărind punctele tari (S=strengths), punctele slabe (W=weaknesses), oportunitățile (O=opportunities) și amenințările (T=threats) din cadrul și din afara acesteia.
Însă, la fel de bine, această analiză se poate aplica și în cazul unei cuplu, deoarece este recomandat ca partenerii să își cunoască și să își înțeleagă relația, astfel încât să o poată construi pe baza punctelor tari, să lucreze și să elimine punctele slabe din cadrul ei, să exploateze oportunitățile și să fie atenți și să îndepărteze amenințările la care poate fi expusă. În acest mod, aceștia își vor putea direcționa relația către una frumoasă și împlinitoare.
Pentru a putea descoperi elementele celor 4 indici relaționali, vă propunem o serie de întrebări la care să răspundeți. Desigur, puteți adăuga orice alte întrebări care să vă ajute în identificarea acestor aspecte.
Puncte tari
- Ce ne leagă?
- Cu ce calități contribuim fiecare la relația noastră?
- Care sunt calitățile cuplului nostru?
- Care sunt valorile noastre de cuplu?
- Avem scopuri comune?
- Care este situația noastră financiară?
- Ce facem bine în relație?
- Ce funcționează?
- Care sunt modalitățile noastre de (re)conectare?
Puncte slabe
- Ce nu funcționează?
- Există situații în care nu avem încredere unul în celălalt? Dacă da, care sunt acestea?
- Întâmpinăm dificultăți financiare?
- Există vicii?
- Ce ne lipsește?
- Petrecem suficient timp împreună?
- Petrecem timp de calitate împreună?
- Unde greșim unul față de celălalt?
- Comunicăm eficient?
- Ce ar trebui să îmbunătățim în interacțiunea dintre noi?
- Unde mai trebuie să lucrăm?
Oportunități
- Ce ne-ar ajuta pe noi să mergem înainte? (ex.: terapie, tabere pentru cupluri, seminarii etc.)
- Ce am putea face astfel încât să avem mai mult timp împreună? (ex.: angajarea unei bone, schimbarea jobului etc.)
- Ce ne ajută să evoluăm?
- Ce putem face împreună pe viitor? (ex: o casă, copii, o afacere de familie etc.)
- Cum poate înflori relația noastră?
- Ce ar trebui să schimbăm sau să îmbunătățim pentru a comunica mai bine?
- Cu ce ne „completăm” unul pe celălalt?
- Suntem deschiși către experiențe noi?
Amenințări
- De ce mă tem în relația cu tine?
- Ce anume îmi știrbește încrederea în tine?
- A intervenit monotonia în cuplul nostru?
- Ne înstrăinăm?
- Începem să căutăm altceva în afara cuplului?
- Cum ne afectează lipsa timpului relația de cuplu?
- Cum ne afectează creșterea copiilor relația?
- Există diferențe de viziune, de valori sau de principii?
La sfârșit obținem o imagine de ansamblu asupra relației noastre, astfel încât putem trasa niște direcții clare în privința a ceea ce avem de făcut de acum înainte pentru aceasta.
Acum, că ați identificat punctele tari ale relației voastre, țineți cont de ele, cultivați-le și mizați pe acestea în deciziile viitoare. Ori de câte ori apare un conflict, amintiți-vă de aceste „puteri” pe care le aveți și folosiți-le pentru a stopa conflictul. În planurile voastre de viitor luați în considerare aceste puncte tari ca fiind resurse de care puteți beneficia și pe care le puteți folosi pentru a duce la îndeplinire dorințele cuplului vostru.
În privința punctelor slabe, analizați dacă pot fi depășite sau vindecate, astfel încât să lucrați în această direcție.
Stabiliți clar ce anume vă doriți și începeți să căutați oportunități în acea direcție. Dacă vă doriți mai mult timp pentru voi, apelați la o persoană din exterior care să stea cu copilul câteva ore pe zi. Dacă vă doriți să vă îmbunătățiți relația de cuplu, apelați cu încredere la un consilier sau terapeut de cuplu, care să vă fie alături în acest proces. Dacă simțiți nevoia unei vacanțe și dispuneți de resursele necesare, luați-vă liber și mergeți în acea vacanță. Sau poate doriți să vă stabiliți domiciliul în altă țară și nu ați discutat acest aspect până acum. Faceți-o și clarificați ce anume vă doriți fiecare pentru relația voastră, astfel încât să puteți găsi acele oportunități benefice acesteia.
În cazul unei relații de cuplu, amenințările ar putea apărea ca rezultat al unor puncte slabe neînlăturate. După ce lucrați pe aceste puncte, puteți reveni asupra acestui aspect, verificând dacă mai există amenințări pentru relația voastră.
În speranța că v-ați făcut o imagine mai clară asupra relației voastre, noi vă dorim să luați deciziile potrivite pentru voi, astfel încât cuplul vostru să devină unul puternic și sănătos.