
„Eu nu sunt ceea ce mi s-a întâmplat; eu sunt ceea ce aleg să devin.” – Carl Jung
Adesea oamenii se definesc prin experiențele prin care au trecut, lăsând ca acestea să dicteze direcția vieții lor, posibilitățile pe care le au sau visurile pe care le pot atinge. Își raportează apoi propria valoare de sine strict la realizările materiale, la imaginea sau faima obținută, uitând că ei sunt mult mai mult de atât. Oamenii nu „sunt” pur și simplu, ci „devin”, sunt într-un proces continuu de devenire, adică de transformare. Din păcate își limitează viziunea pentru a corespunde etichetelor pe care și le-au asumat potrivit experiențelor prin care au trecut, neîndrăznind să își depășească propriile limite. Însă limitele provin din confuzia cauzată de lipsa adevăratei cunoașteri de sine.
Procesul prin care un om dă la o parte tot ce crede despre sine că este, că are, că poate, este similar procesului prin care un diamant este curățat de impuritățile care îi acoperă strălucirea. Rezultatul este înțelegerea propriei valori, asumarea strălucirii interioare și claritatea. Iar odată cu acestea, apar o serie de beneficii: identificarea propriilor talente, a menirii sau a scopului personal, clarificarea viziunii și a direcției, încrederea în sine, determinarea, succesul și bucuria de a fi. Un om care înțelege despre sine că mereu „devine”, își asumă propriul parcurs al existenței sale, dobândind deschidere în fața vieții și curaj de a acționa.
În cadrul acestui retreat:
- o să dai la o parte acele impurități care te opresc să îți vezi propria strălucire, identificând și înlăturând convingerile care te țin pe loc;
- o să descoperi care sunt acele activități/lucruri care îți fac inima să tresară;
- o să îți rescrii propria poveste de viață;
- o să îți identifici resursele, valorile și direcția;
- o să înțelegi care sunt darurile de care dispui și pe care ai nevoie să le manifești, stabilind o strategie în acest sens.
Acest retreat o să fie mai mult decât un retreat oarecare de dezvoltare personală, pentru că energia grupului face minuni și pentru că veți înțelege că nu sunteți singuri în proces. Veți avea parte de susținere, încurajare, împuternicire și colaborare. Se vor pune bazele noilor voastre ființări.
Suntem mereu la o decizie distanță de o viață complet diferită. Însă ține de noi să luăm această decizie și să rămânem fideli procesului de auto-realizare. Pentru că fiecare dintre noi este, așa cum spune Jung, ceea ce ALEGE SĂ DEVINĂ.
Notă:
Potrivit lui Heidegger, modul specific uman, faptul-de-a-fi-în-lume (facticitatea) se manifestă prin intermediul determinațiilor de ființă coordonate numite de acesta „existențiali”:
- Ființarea umană nu este o ființare precum celelalte ființări (obiecte/lucruri, animale, plante etc.), ci este existență, ființare privilegiată – persoană.
- Ființarea umană poartă în sine propriile posibilități, ea este proiect (der Entwurf) – „are-a-fi”, „trebuie-să-fie”(hat-zu-sein).
- Ființarea umană înseamnă libertate, alegere.
Heidegger: Omul se proiectează pe sine către posibilitățile sale de a fi în lume, de a ex-ista, el nu este, ci poate fi, „are să fie”, „trebuie/este obligat să fie” (hat zu sein). Din confruntarea omului cu propriile sale virtualități, acesta ajunge să întrețină cu sine un raport privilegiat: preocuparea pentru înțelegerea ființei sale. Într-o pură manieră existențialistă am putea spune că „esența ființării umane rezidă tocmai în existența sa”. Altfel spus, sensul existenței umane rezultă din însăși condiția sa unică, determinată prin existențiali: faptul-de-a-fi-în-lume (de a conferi sens lucrurilor pe care le prinde în această lume), faptul-de-a-fi-laolaltă-cu (celelalte ființări, diferite sau identice), înțelegerea (das Verstehen), libertatea (die Freiheit), proiectul (der Entwurf), grija (die Sorge).
Program:
- 26 iunie – pornim din București
- 27 iunie – check-in Mauritius
- 27 iunie – 6 iulie – DEVENIRE
- 6 iulie – check-out și îmbarcare către casă
Investiția de 2̶4̶5̶0̶ 2650 euro/persoană (prețul s-a modificat din cauza costurilor biletelor de avion și există riscul să mai crească pe măsură ce ne apropiem de data plecării).
include:
- avion București – Mauritius; Mauritius – București cu bagaj la cală;
- cazare 9 nopți cu demi-pensiune la un hotel de 4 ****; (pentru a sta singur în cameră, se achită un supliment de 700 de euro);
- costurile aferente programului (8 workshop-uri), spațiului și facilitatorului;
- asigurare de călătorie și clauze Covid;
- excursiile.
Excursii:
- Port Luis, capitala insulei Mauritius;
- Grădina Botanică Pamplemousses – include peste 600 de specii de plante din întreaga lume (printre care și un palmier despre care se spune că înflorește o singură dată în cei 60 de ani de viață ai săi), o colecție impresionantă de soiuri de palmieri aduși de pe diferite continente, baobabi, nuferi giganți, iazuri de peste si o gradina de condimente. Aceasta a fost în trecut o gradină privată, construită de Pierre Poivre in 1767, ulterior, transformându-se într-un parc atractiv destinat publicului larg, pasionat de botanică și de minunile naturii.
- Templul Ganga Talao, altfel cunoscut sub numele de templul Grand Bassin, este considerat unul dintre cele mai sacre temple din țară. Templul se află pe un crater, situat la aproximativ 550 de metri deasupra nivelului mării.
- Cascada Charamel și Pământul în 7 culori. Traseul montan până la cascadă aduce cu el o serie de surprize, contribuind la conectarea vizitatorului cu natura, prin expunerea faunei, florei, a speciilor endemice specifice si a vegetației opulente. Parcul Charamel atrage privirile asupra celor șapte pământuri pătate în culori intense, ce se schimbă la fiecare kilometru, predominante fiind roșu și violet.
- O zi cu catamaranul pe apele cristalinei ale zonei, cu pauze de vizitat cascade, de făcut snorkeling și de luat masa și relaxat pe plajele parcă rupte de realitate ale paradisiacei Insule a Cerbului;
- Escaladă pe muntele Le Morne Brabant, una dintre cele mai populare atracții ale insulei. Inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, Le Morne încapsulează o parte importantă a istoriei acestei națiuni. Cândva muntele obișnuia să fie locul în care sclavii se ascundeau de stăpânii lor. Astăzi este considerat un simbol al idealurilor universale de libertate individuală și rezistență la opresiune, dar și o atracție turistică naturală de o frumusețe răvășitoare, ce oferă priveliști splendide asupra coastei de vest și de sud a insulei.
Despre facilitator: Raluca Rusu este consilier și trainer de dezvoltare personală, cu formări în psihoterapie experiențială, profiling, NLP, terapii alternative, autor al cărților “Ghidul Relației de Cuplu” și “Acum o viață”. Este licențiată în drept și a studiat psihologia. Iar acum își urmează pasiunea din adolescență, fiind studentă în anul II la Facultatea de Filosofie din cadrul UBB, completându-și astfel formările profesionale cu o notă esențială de profunzime specifică activității de consiliere filosofică.
Înscrierea se face completând următorul formular: https://forms.gle/meSihCn8v3Nm5KxSA
Ulterior, persoanele care au completat formularul vor fi contactate în vederea stabilirii unui interviu video cu facilitatorul.
Pentru orice alte detalii puteți scrie pe adresa ralucarusu.coaching@gmail.com.