Lecții de erotism asiatic

CHINA: DURATA PENTRU SATISFACȚIE

chinaÎn tradiția chineză, energia sexuală face parte din capitalul de energie vitală transmis de parinți, mai simplu de cheltuit decât de adunat la loc. Ar fi bine, așadar, să administrăm bine acest capital, ba chiar cu zgârcenie.

Iată de ce China a dezvoltat practici de stăpânire a sexualității de mare rafinament, perpetuate de la medicii Antichității. Ele vizează „alimentarea principiului vital în camera de dormit“.

Sunt tehnici de prevenire a îmbătrânirii, ce au ca obiectiv păstrarea vitalității și sănătății. Ele se referă mai ales la stăpânirea ejaculării si la controlul orgasmului.

Retenția nu înseamnă doar prelungirea vieții prin economisirea energiei sexuale, ci și satisfacerea partenerei prin amânarea orgasmului. Nu are legătură cu întreruperea actului înainte de finalizare (coitus interruptus) sau alte frustrări occidentale.

Dimpotrivă! Chinezii spuneau că un control intens al orgasmului conduce la un tip de plăcere mai subtilă, numită „iluminarea spiritului“. Această stare aduce o regenerare a energiei sexuale, deci a energiei vieții. Practicanții acestei tehnici spun ca reținerea ejaculării aduce un plus de energie vitală în zilele care urmează.

PRACTICA

Stimularea libidoului este un prim obiectiv. Acupunctura și moxas (bastonașe încălzite pe anumiți centri energetici) vor combate lipsa de vitalitate; masajele, uleiurile esențiale și exercițiile de qi-gong vor lipsi, pentru prevenirea „penelor“ ocazionale ale libidoului.

Practicile energizante chinezești se aplică și în timpul actului sexual. Scopul lor este reținerea orgasmului. Pozițiile sau retenția ejaculării este „predicată“ numai în funcție de vârsta sau de starea de sănătate.

Aceste tehnici au fost rezervate multă vreme taoiștilor inițiați. Ele erau menite să trezească conștiința din corpul energetic și erau alcătuite din exerciții și practici bine standardizate, mai ales din tactici respiratorii.

Dar perseverența și răbdarea erau, de asemenea, menționate. Bărbatul se concentra pe canalul „central“, linia dreaptă de sub perineu (cea dintre anus și organele genitale) și pe vârful…capului. Era amintită necesitatea de a respira adânc în timpul actului, pentru relaxare.

INDIA: TANTRA ȘI SEXUALITATEA MISTICĂ

Tantra-for-beginners-1Originară din India, tantra yoga împarte cu filozofia chineză aceeași viziune asupra energiei. Bun venit în lumea celor care fac dragoste pentru a depăși sexualitatea. Nici aici, nici la chinezi nu e vorba de orgii sau de posturi exotice.

Este vorba despre a face să dureze plăcerea pentru a amplifica energia vitală, dincolo de plăcerea sexuală: descoperirea parții divine din noi. Mai mult ca oriunde, afecțiunea, respectul reciproc și atenția intră în joc pentru a prelungi preludiul și, în cazul femeii, pentru a o lăsa să ia inițiativa.

„Nu este simplu“, spune I., practicant tantra de patru ani, „trebuie să-i lași deplină libertate partenerei“. „Să inițiezi un bărbat poate fi o mare plăcere“, spune M., partenera sa.

„Respirăm cu întregul corp, fiind prezenți și deschiși la toate senzațiile“, spune Ovidiu Jumanca, psiholog și profesor de tantra la Asociația Vivens. „Indicația de bază este de a lăsa «porțile percepției» deschise. Căci prima reacție este fuga. Sunt zone în ființa noastră pe care nu vrem să le simțim, de care ne ferim. Energia sexuală este captiva unei țesături spinoase de traume, temeri, prejudecăți etc. Prin respirație și percepție subtilă, conștientă, intrăm în contact cu acest înveliș. Blocajele ce închid traumele sunt dizolvate rând pe rând. Emoții de toate tipurile sunt eliberate: teamă, durere, furie, regret, abandon.“

După ce ai intrat în contact cu nevrozele, cu traumele și blocajele tale, începi să îl vezi cu adevărat și pe celălalt. Devii armonios, echilibrat, proiecțiile ce te împiedicau să ai o relație autentică cu celălalt sunt eliminate.

Acum îl cunoști, în sfârșit, pe celălalt. Și în acest moment sexul se transformă în altceva decât descărcare mecanică de tensiune. Doar după vindecarea traumelor și blocajelor se trece la următorul pas: întâlnirea mai adâncă cu nivelurile de conștiință și cu energiile pecetluite în noi…

Articol publicat de Psychologies.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.