Când respingem iubirea

Fiecare ființă își dorește IUBIRE. La nivel subconștient, cu toții ne dorim să fim iubiți și să iubim, la rândul nostru. E una dintre dorințele prin care noi ne asemănăm ca indivizi și nu se prea modifică de-a lungul vieții. Dar, deși ne pricepem de minune să le arătăm celor din jur cât de mult îi iubim, întâmpinăm dificultăți în a primi dragostea.

HelenHarvillepic

Altfel ne trezim într-o relație în care nimic nu pare să meargă. Și în acest caz, în ciuda eforturilor comune și în ciuda sentimentelor existente, am putea avea nevoie de o nouă viziune asupra relației, spun specialiștii. Astfel, explică medicii Helen Lakelly Hunt și Harville Hendrix, rădăcinile acceptării dificile ale dovezilor de dragoste și incapacitatea de a primi dragoste și afecțiune se află în copilărie. Spre exemplu, spun ei, multe cupluri nu își dau seama că multe dintre problemele lor sunt probleme datorate respingerii dragostei.

O persoană care și-a creat și perfecționat în timp obiceiul de a respinge dragostea poate fi ușor detectată, spun specialiștii în cartea lor “Receiving Love”, pentru că va  pune accent pe toate aspectele negative (ale propriei sale persoane sau ale relației de cuplu) și care va absorbi foarte rapid orice astfel de aspecte, refuzându-le pe cele pozitive.

Eu, tu și tot ce există între noi

Dacă ți se întâmplă să ai o mică strângere de inima de fiecare dată când spui sau când ți se spune “Te iubesc” nu înseamnă că nu iubești, ci pur și simplu întâmpini dificultăți în acceptarea iubirii. Experții susțin că persoanele care au dificultăți în a-și exprima dragostea sunt persoane care resping dragostea, nu care n-o simt. Cel mai potrivit mod în care ai putea reacționa când cineva îți mărturisește dragostea sa pentru tine nu este, explică cei doi specialiști, un răspuns rapid de tipul “Și eu te iubesc”, ci să aștepți câteva secunde timp în care să te bucuri de sentiment și abia apoi să răspunzi spunând exact ceea ce simți. Ar fi bine să reacționezi în același fel și în cazul complimentelor.

E simplu și totodată complicat să înveți să primești dragostea celor din jur. Ca în toate procesele interioare e bine, explică Harville și Helen, să începi prin a te iubi pe tine și abia apoi le vei putea permite celor din jur să îți arate dragostea lor.

mime_

În perioada 23-24 mai 2015, avem șansa să-i ascultăm ”live” pe cei doi minunați specialiști în terapia de cuplu: Harville Hendrix și Hellen Lakelly Hunt, deoarece vor susține în premieră în România – Conferința Imago. Mai multe detalii găsiți pe site-ul evenimentului sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.