Căsătoriți?

married

Mulți oameni au falsa impresie că odată ce au spus DA în fața altarului, munca s-a terminat. Consideră că au mai bifat un lucru de pe lista pe care și-au scris-o pentru viața asta. În funcție de valorile lor, vor trece fiecare (individual) mai departe la ceea ce urmăresc și își doresc de la viață, nețind cont sau chiar uitând că alături de ei se află o altă persoană, cu trăiri, principii, nevoi, dorințe și valori proprii. Nu realizează că partenerul lor este o altă ființă vie, total diferită de ei înșiși.

După căsătorie, în multe cupluri pare să dispară valorizarea partenerului, apărând lipsa de apreciere a celuilalt și ideea nefondată că ”mi se cuvine” fără a mai face ceva, fără a mai cultiva iubirea din cadrul relației. Și atunci ne mirăm când auzim de persoane care sunt ani de zile împreună, decid să se căsătorească într-un final și la nici un an după, divorțează…

Căsătoria în sine nu aduce nicio garanție! Acest lucru pare a fi greu de înțeles de unii, care în lista lor pentru această viață trec ”să mă căsătoresc” în loc de ”să am parte de o relație conștientă, sănătoasă și armonioasă”. Sunt oameni care încă fug după a avea un statut afișat public, cu care să se mândrească și care să le pună o etichetă ”în rând cu lumea normală”. Ce ironie, așa-i? Oameni care să vrea să fie etichetați…

Din păcate pentru acest gen de oameni, Universul răspunde dorințelor în funcție de modul în care acestea au fost formulate. Da, te vei căsători! Ce urmează după….hmm…succes cu asta!

De multe ori ne începem seminariile sau workshop-urile întrebând cuplurile din sală de ce cred că oamenii au nevoie de o relație sau de ce vor oamenii să se căsătorească. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să primim răspunsuri gen: ”așa e mersul lucrurilor”, ”vreau un partener care să-mi ofere ce nu pot eu să-mi ofer”, ”îmi doresc o familie”, ”nu mai vreau să fiu singur” etc… Acest gen de răspunsuri sunt axate pe ceea ce le lipsește sau pe ceea ce li se impune din exterior, nu pe relația în sine. Ele pun accentul pe ce poate aduce o relație și nu pe echilibrul dintre ce îmi poate aduce și ce pot aduce eu sau pe ce anume co-creăm noi împreună. Și odată căsătoriți, acești oamenii se relaxează în totalitate, rămânând în energia așteptărilor, adică așteptându-se ca celălalt să facă tot, pentru că, așa cum spuneam mai sus, ”mie mi se cuvine fără să mai fac ceva”. Acum închipuiți-vă un cuplu în care ambii parteneri sunt așa, trăind în așteptare. Sau poate chiar cunoașteți…

Aici intervine separarea, creată de dezamăgire. Tot așteptând ca celălalt să facă ceva, fără ca noi să ne implicăm, fără ca noi măcar să comunicăm ce ne dorim (pentru că presupunem că celălalt ar trebui să știe), fără ca noi să facem demersuri pentru ca relația să meargă, intervine dezamăgirea, lipsa de conexiune și în final, separarea.

Așadar căsătoria nu este linia de FINISH. Dimpotrivă: este linia de START. Oamenii aleg să se căsătorească din diferite motive. Nu mai revenim acum asupra lor.. Dar indiferent de aceste motive, ar fi important să conștientizeze că, de fapt, relația lor abia acum începe. Happy-end-ul din basme cu ”s-au căsătorit și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” nu se aplică și în viața reală, deoarece lipsește un element extrem de important: CUM? Cum au făcut să trăiască fericiți până la finalul vieții? Astfel ”happy-end” devin un fel de ”happy-beginning”.

Din experiența noastră de până acum, am văzut că nu există o rețetă generală a fericirii. Există principii sau aspecte care pot contribui la crearea unei relații fericite, care țin în primul și în primul rând de cuplul în sine și de valorile celor 2 parteneri. Mai există și idei general valabile sau soluții la anumite situații, care odată aplicate în relația de cuplu, contribuie la îmbunătățirea acesteia, la creșterea, dezvoltarea personală și evoluția celor doi parteneri. Câteva idei am dat și în articolele anterioare. Articolul de astăzi nu urmărește să dea ponturi, ci doar să trezească conștiința oamenilor căsătoriți care iau totul gratuit că e momentul să facă ceva pentru relația lor. Să se trezească înainte de a fi prea târziu!

Vrei o relație fericită? Începe să lucrezi ACUM la ea!

Te-ai căsătorit recent și ai impresia că totul va fi la fel de bine pentru tot restul vieții tale? Conștientizează că acțiunile tale de acum sunt fundația relației voastre! Nu aștepta de la celălalt să facă ceva. Fă tu! Nu aștepta până simți că vă separați, pentru a lucra la tine, și împreună la relație. Nu e necesar să așteptăm ca relația să scârțâie pentru a face ceva. Putem începe să lucrăm la ea chiar de la început, construind-o în mod conștient, alegând împreună calea pe care vrem s-o ia relația noastră.

Ai impresia că relația nu mai merge din cauza celuilalt? Că celălalt e de vină? Că nu se implică? Oprește-te puțin, respiră, stai cu tine și întreabă-te: tu ce faci pentru relația voastră? Și mai important de atât: ți-e clar ce îți dorești de la această relație? Celălalt știe? Și tu cum contribui la crearea unei căsnicii/relații fericite? Tu ce oferi?

Simți că a intervenit separarea între voi? Simți că nu mai aveți nimic în comun, în afară de discuțiile privind treburile casnice sau copiii? Atenție la această zonă de confort! Mulți rămân prinși în ea și continuă să trăiască așa până la sfârșitul vieții, când îi lovește ”înțelepciunea” și realizează că ar fi putut face lucrurile într-un mod diferit. Nu permite oboselii, lenei, lipsei de răbdare sau timp să te oprească din a te putea bucura de o relație fericită! Deoarece o relație fericită înseamnă o familie fericită, copii sănătoși și o întreagă viață fericită. Ca să nu mai spunem că impactul se simte și asupra societății și mediului vostru. De ce să poluați totul cu energia voastră negativă hrănită de o relație toxică, când puteți inspira și binecuvânta oamenii din jur având parte de armonie, de iubire și înțelegere…până la urmă, de firesc..

Responsabilitatea fericirii voastre nu stă în mâinile nimănui altcuiva decât în ale voastre. Și această responsabilitate nu dispare odată cu căsătoria, ci devine și mai mare, față de voi înșivă, față de partener, și față de copiii pe care urmează să-i aduceți pe lume! 

Photo: Luviar by Mihai Andrei Popa

Advertisement

One thought on “Căsătoriți?

  1. Pingback: Fii dispus(ă) să divorțezi sau să te separi de partenerul tău! | Jurnal de cuplu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.