Fii dispus(ă) să divorțezi sau să te separi de partenerul tău!

Probabil ai cunoscut sau ai observat și tu în jurul tău cupluri nefericite care stau împreună doar datorită compromisului sau fricii de singurătate.

Când ”ții cu dinții” de o relație riști să pierzi bucuria vieții. În loc să te destinzi și să te bucuri de darurile fiecărei zile, preferi să îți investești energia într-o afacere păguboasă și anume: o relație disfuncțională. La ce mă refer spunând asta? Unui om căruia îi este teamă că își poate pierde căsătoria/relația, trăiește hrănind această teamă. Energia joasă în care trăiește acesta îl va conduce, sub o formă sau alta, la a-și sabota relația de cuplu. Toate acțiunile sale sunt DIN TEAMA de a nu pierde, prin urmare focusul este centrat pe teamă. În schimb, un om care se bucură de relația sa este un om care are cele mai mari șanse să aibă o relație fericită.

Când pornești la drum într-o relație sau căsnicie, nu porni cu ideea că e ”pentru totdeauna”. Așa cum am mai amintit și în alte articole, ideea de a fi cu cineva pentru tot restul vieții creează anumite blocaje, sau, dimpotrivă, scăpări, care ne pot conduce relația pe un drum anevoios. În plus, mai poate apărea încăpățânarea nesănătoasă de sta într-o relație în care nu ai șansa nici să fii fericit și nici să evoluezi, alegând astfel să te crampozezi și să te supui singur la o pedeapsă: aceea de a te pierde pe tine în favoarea relației tale.

Când toate acțiunile noastre se învârt numai în jurul relației, ne pierdem propria individualitate, precum și bucuria de a trăi.

Dacă nu ești dispus(ă) să divorțezi, s-ar putea să încerci să ascunzi părți din tine și să controlezi atât activitățile tale, cât și pe cele ale partenerului tău, astfel încât relația să fie ”așa cum trebuie”. Măștile nu vor întârzia să apară, așadar autenticitatea se pierde. Nemulțumirea și cicăleala își vor face subtil loc în relația voastră, iar neliniștea va pune stăpânire pe sufletul tău. Și toate astea vor porni din încrâncenarea de a nu divorța.

Însă într-o relație în care partenerii sunt dispuși să divorțeze în cazul în care lucrurile nu merg, aceștia se pot bucura de fiecare moment al relației. Așa cum faptul că știm că există o moarte ne ajută să ne bucurăm mai mult de viața noastră, și existența ideii că există un divorț ne poate ajuta să ne bucurăm mai mult de căsnicia noastră – să profităm la maxim de timpul petrecut cu partenerul nostru. Și la fel cum teama de moarte ne oprește din a face diferite activități care s-ar putea să ne bucure, la fel ar acționa și teama de divorț.

Să îți dau un exemplu cum teama de a-l pierde pe celălalt ne poate opri din a ne bucura de relația noastră. Imaginează-ți o femeie căreia îi este extrem de frică că partenerul ar putea-o părăsi. Aceasta va fi tot timpul în gardă, căutând semnale că frica ei se va împlini. Gelozia și paranoia vor pune stăpânire pe mintea sa. Acum imaginează-ți cum această femeie împreună cu partenerul ei merg într-o zi la plajă. E o zi minunată, cu soare, apă și relaxare. Însă ea, în loc să se bucure de această zi minunată, va fi mereu încordată: va tresări de fiecare dată când o altă femeie va trece pe lângă pătura lor, va sta stresată de fiecare dată când partenerul va merge în apă sau la bar să aducă ceva de băut pentru ei, va fi mereu cu ochii pe el și pe toți cei din jurul lor, pe care ea i-ar considera un pericol. Acestei femei îi este practic imposibil să se relaxeze și să se bucure de viață și de relația lor.

Acum o să îți ofer exemplul opus: închipuie-ți o femeie căreia nu îi este teamă să se separe sau să divorțeze de partenerul ei. Aceasta este o femeie sigură pe ea, a cărei încredere nu se bazează pe validarea partenerului ei, ci pe propriile sale capacități și abilități. O asemenea femeie deține putere și se simte încrezătoare și în siguranță, indiferent de femeile care vuiesc în jurul bărbatului ei și indiferent de acțiunile acestuia. Cum ar arăta o zi pe plajă alături de această femeie? Poate că ar avea o carte la ea sau poate ar povesti și glumi cu partenerul ei pe diferite teme. Ar fi la fel de relaxată chiar dacă partenerul ar fi pe pătură lângă ea, în apă sau plecat să aducă ceva de băut pentru ei. Mai mult de atât, unei asemenea femei i-ar fi mult mai ușor să socializeze și cu alte persoane. Poate în loc să stea cu ochii pe partener, sperând să-i controleze gândurile și corpul, ar intra în discuție cu femeile care trec pe lângă pătura lor sau poate chiar ar avea capacitatea să aprecieze corpul mai tânăr și mai sculptat al unei alte femei, fără să se simtă în pericol. Ea este conștientă că partenerul o alege pe ea de fiecare dată, iar dacă într-o zi se va întâmpla să aleagă pe altcineva, ea nu se va pierde, deoarece își cunoaște propriile calități și se bucură de propria ei individualitate. Da, este conștientă că probabil va durea și va fi o trăire inconfortabilă, dar știe că va trece și că nu poate ține pe cineva cu forța lângă ea. De asemenea, are încredere că viața merge mai departe, cu sau fără partenerul ei.

În privința cazurilor în care unuia dintre parteneri îi este foarte teamă de despărțire, încărcătura emoțională cu care acesta acționează este foarte puternică și greu de dus. Atitudinea pe care acesta o manifestă în relație, nevoia de control și comportamentul său pot deveni cu adevărat sufocante.

A fi dispus(ă) să divorțezi este un semn de maturitate. Doar copiilor le este teamă de abandon. Adulților nu, deoarece au conștința faptului că nu depind de alții pentru a supraviețui.

Deschiderea către opțiunea separării/divorțului ne poate ajuta să ne relaxăm enorm și în același timp, să ne cultivăm individualitatea și propria putere interioară. Teama poate fi înlocuită cu apreciere. Și așa se poate transforma un om într-un partener încrezător, independent și capabil, care să se bucure de viață, să fie vesel și să nu se focuseze pe aspectele negative ale relației, ci pe cele pozitive.

Tu ești dispus(ă) să divorțezi?

Fragment din cartea Ghidul Relației de Cuplu.

Foto: var.ge

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.