Gesturi Tandre în Cuplu: Îmbrățișarea

www.ovi.photo-6061

Cât de des vă îmbrățișați tu și partenerul tău? Îți amintești când ați făcut-o ultima oară? Sau o faceți zilnic? Vorbim despre un act simplu de afecțiune care vă păstrează relația fericită și sănătoasă.. Pentru cuplurile care sunt de mult împreună, îmbrățișarea poate deveni ceva obișnuit, lipsit de semnificație… Dar actul în sine este foarte important!

De ce este atât de importantă îmbrățișarea?

Limbajul afectiv al corpului, precum îmbrățișarea, poate spune mult mai multe decât o pot face cuvintele. În general, forma cea mai practicată și mai intensă de comunicare este prin limbaj non-verbal.

Pentru cupluri, îmbrățișarea poate fi chiar podul de legătură dintre pasiunea vieții sexuale și monotonia task-urilor zilnice. Prin acest gest se păstrează starea de intimitate dintre parteneri chiar și atunci când nu fac dragoste. Prin lipsa lui, însă, există un mare risc ca acea intimitate plăcută să se piardă.

Orice formă de afecțiune este extrem de importantă în viața unui cuplu, deoarece prin fiecare gest afectiv se creează o conexiune puternică între parteneri. Iar într-o societate în care totul se întâmplă foarte repede și stresul e la cote maxime, aceste acțiuni mărunte contează enorm. În momentul unei îmbrățișări timpul pare să se stea pe loc, gândurile se liniștesc, inima se deschide. În acea clipă, întreaga lume pare să se oprească din agitația nebună a fiecărei zile.

Atât cercetătorii Universității din California, San Diego (*), cât și cercetătorii Universității din Viena (**), au studiat efectele anumitor gesturi de tandrețe, precum mângâierile, îmbrățișările sau privirea în ochi a persoanei iubite, asupra secreției de oxitocină la nivelul creierului. Știu că la un moment dat citisem un articol sau un studiu publicat al cercetătorilor de la Universitatea din Viena în care aceștia prezentau felul în care îmbrățișările au un efect pozitiv asupra sănătății noastre pe termen lung.  Aceștia au descoperit faptul că hormonul important – oxitocina – se secretă în sânge în momentul în care o persoană este îmbrățișată de cineva în care are încredere. Oxitocina este produsă de glanda pituitară și secreția acesteia poate reduce nivelul de stres, coboară tensiunea arterială și îmbunătățește memoria.  De obicei, glanda pituitară secretă oxitocină în momentele de conectare puternică, precum atunci când mama își alăptează bebelușul sau când soții se consolează sau sunt conectați unul pe altul.

Există mai multe tipuri de îmbrățișări în cuplu și fiecare transmite un mesaj. O să exemplificăm mai jos ce transmite îmbrățișarea LUI.

  • Îmbrăţişarea amplă. Vine prin spatele tău şi îşi pune braţele peste pieptul tău. Cel care te îmbrăţişează aşa este îndrăgostit. Îţi ‘înveleşte’ spatele cu corpul său, acest lucru “îţi arată că vrea să te protejeze, dar îşi arată şi masculinitatea şi dominanţa”, explică expertul în limbajul corpului, Patti Wood, care precizează că există şi excepţii – bărbatul care te îmbrăţişează în acest mod mai des, caută o relaţie mai intimă, însă nu este sigur dacă şi tu vrei acest lucru.
  • Te mângâie pe spate. Te mângâie uşor pe spate când te ia în braţe. Gestul afectuos spune că bărbatul are sentimente profunde pentru tine. “Spatele este o parte foarte vulnerabilă a corpului deoarece nu o poţi vedea, iar mângâierea îţi arată că are grijă de tine şi te protejează”, spun specialiştii. De asemenea, acest gest poate însemna şi că partenerul tău este trist şi are nevoie de atenţie, iar faptul că te mângâie pe tine poate însemna că şi el are nevoie de acelaşi tip de afecţiune.
  • Te bate uşor pe spate. Experţii în limbajul corpului spun că există două cazuri în care un bărbat te îmbrăţişează şi te bate uşor pe spate. Primul ar fi că… nu te place într-un mod romantic. Aşa se îmbrăţişează el cu prietenii lui. Dacă formaţi un cuplu iar el face acest gest frecvent, poate însemna că relaţia voastră nu înaintează.
  • În al doilea caz, poate însemna încurajare. Dacă iubitul tău te îmbrăţişează astfel, dar destul de rar, este un semn de încurajare – în special când urmează să faci ceva important, cum ar fi să ţii un discurs în public.
  • Te ţine de talie. Iubitul tău îşi pune braţele pe partea de jos a spatelui şi te trage uşor spre el. Acest tip de îmbrăţişare arată că bărbatul te doreşte foarte mult. De asemenea, dacă în îmbrăţişare îşi atinge capul de al tău, atunci îţi spune că nu eşti doar o aventură pentru el (în cazul în care relaţia este la început), ci vrea să deveniţi intimi şi din punct de vedera mental şi emoţional.

Pentru persoanele care vor mai mult de la o îmbrățișare, recomandăm KAMA SUTRAKama Sutra este un vechi text indian, considerat astăzi a fi lucrarea standard despre dragoste din literatura sanscrită. Kamasutra prezintă o filozofie a vieții în general, de la spiritual la carnal, redă concepția hindusă veche de zeci de secole, putând fi asociată cu ceea ce în zilele noastre numim “tratat de sexologie”.

Kama Sutra explică într-o manieră amănunțită că îmbrățișarea care pune în evidență iubirea reciprocă dintre un bărbat și o femeie se împarte (pentru început) în patru categorii, în fiecare caz acțiunea amoroasă fiind determinată de sensul cuvântului care o descrie. (***)

Îmbrățișări de dragoste în timpul preludiului

Îmbrățișarea care indică dragostea reciprocă dintre bărbat și femeie este de patru feluri (acțiunea, în fiecare caz, este determinată de sensul cuvântului care o reprezintă):

1. Prin atingere sau de contact – este atunci când bărbatul, sub orice pretext se apropie de o femeie, fie pe stradă, în timp ce se plimbă, fie când aceasta este întinsă în pat sau în hamac, stă în fața ei sau alături de ea și își atinge corpul de corpul ei.

2. Pătrunzătoare sau de penetrare – dacă într-un loc izolat sau, în cazul în care există și alte persoane, încercând să se ascundă, o femeie se apleacă și își oferă sânii unui bărbat așezat sau care stă în picioare, iar acesta începe să-i mângâie, rezultatul este de asemenea o îmbrățișare.

3. Îmbrățișarea prin frecare – poate avea loc dacă cei doi amanți se plimbă împreună, în întuneric, fie singuri sau cu alte persoane în jur, și profită de acel loc pentru a se freca unul de celălalt cu corpurile într-o uniune perfectă.

4. Îmbrățișarea de apăsare – are loc atunci când, într-o situație asemănătoare celei anterioare, femeia se sprijină de un perete sau de un copac, iar amantul o apasă cu corpul.

Bineînțeles, trebuie avut în vedere că aceste îmbrățișări sunt potrivite pentru cei care își cunosc deja intențiile și doresc să înceapă actul sexual propriu-zis, dar există și alte timpuri de îmbrățișări mai inocente.

Îmbrățișări îndrăznețe în momentul actului sexual

De obicei, după ce intențiile celor doi iubiți s-au clarificat deja, fiecare știind ce vrea de la celălalt, aceștia pot folosi alte patru tipuri de îmbrățișări mai îndrăznețe:

5. Dacă femeia îl îmbrățișează pe bărbat (aflat în picioare) în același mod în care o plantă cățărătoare se agață pe un copac, îndreptându-și capul spre el pentru a se lăsa sărutata, privindu-l în același timp cu dragoste, aceasta este îmbrățișarea iederii.

6. Atunci când femeia, după ce a pus un picior pe piciorul iubitului (acesta tot în picioare fiind), iar celălalt picior pe una dintre coapsele lui, apoi îl ia cu un braț de gât și cu altul de mijloc, arătând prin felul în care s-a așezat că dorește să se ridice pentru a cere un sărut, are loc îmbrățișarea numită cățărarea în copac.

7. Atunci când iubiții sunt culcați pe un pat sau întinși pe un divan și se îmbrățișează atât de strâns încât brațele și coapsele unuia sunt împletite cu ale celuilalt într-o strângere reciprocă, această îmbrățișare poartă numele de amestecul boabelor de susan și de orez.

8. Dacă un bărbat și o femeie se strâng în brațe ca și cum trupurile lor ar intra unul în celălalt sau ca și cum s-ar scufunda unul în celălalt, cu atâta pasiune încât scapă din vedere că ar putea să se rănească reciproc, dar și atunci când femeia este așezată pe genunchii bărbatului sau ca atunci când sunt așezați pe pat sau pe perne, cei doi participă la îmbrățișarea numită amestecul de lapte și de apa.

Cele opt tipuri de îmbrățișare de mai sus au loc numai ca o pregătire a momentului uniunii sexuale, fiind concepute pentru a stimula și pentru a stârni dorința înaintea actului sexual în sine. De asemenea, în multe situații, ele pot fi demonstrații ale afecțiunii pe care partenerii și-o poartă reciproc.

Mai există însă și alte patru tipuri de îmbrățișări dar cu alte membre ale corpului:

9. În momentul în care unul dintre iubiți îl strânge pe celalalt între coapse realizează îmbrățișarea coapselor.

10. Atunci când bărbatul strânge joghana (partea centrală a corpului dintre buric și coapse) femeii cu joghana proprie și se urcă pe ea pentru a o domina și a o săruta, în timp ce ea e întinsă pe pat, acest moment are numele de îmbrățișarea joghana.

11. Dacă bărbatul strânge cu pieptul sânii femeii, este vorba de îmbrățișarea sânilor.

12. Atunci când bărbatul își pune gura, ochii sau fruntea pe gura, ochii sau fruntea femeii, avem de-a face cu îmbrățișarea feței.

Unii învățați hinduși afirmă ca masajul este o formă de îmbrățișare deoarece în cadrul masajului există contact intre trupuri. Alții (Vatsyaana) însă, cred că totuși masajul are alte implicații, deoarece se realizează cu un scop diferit, are alte caracteristici și nu se poate considera o îmbrățișare și nici nu își găsește locul printre acestea.

În concluzie, indiferent de forma de îmbrățișare pentru care optați, este important să o faceți!

Îmbrățișați-vă partenerul zilnic, ori de câte ori aveți ocazia! În acest fel, vă veți bucura de adevărata intimitate, care stă la baza oricărei relații fericite și sănătoase.

 

Fragment din cartea Ghidul Relației de Cuplu.

foto: Ovi Pîrvu

* http://www.news-medical.net/news/2008/02/11/35124.aspx

** http://www.naturalnews.com/038890_hugging_stress_reduction_blood_pressure.html#

*** http://citynews.ro/lifestyle-12/imbratisari-intime-intre-parteneri-102919

4 thoughts on “Gesturi Tandre în Cuplu: Îmbrățișarea

  1. Pingback: IUBIREA – cea mai puternică terapie | Jurnal de cuplu

  2. Pingback: Soluții pentru 7 din problemele cu care se poate confrunta un cuplu | Jurnal de cuplu

  3. Pingback: Nefericiți de fericiți… | Jurnal de cuplu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.