Am auzit cu toții că ”râsul e cel mai bun medicament”. Și asta chiar așa este! Râsul eliberează din tensiune, destinde, ridică starea de spirit și dă energie. De asemenea, râsul poate contribui la dezvoltarea unei relații stabile și sănătoase, aducându-i mereu pe oameni împreună, ajutând la cultivarea intimității în cuplu, și rezolvând conflictele sau neînțelegerile apărute între parteneri.
Darul UMORULUI
Umorul joacă un rol important în relație încă de la atracția apărută inițial. La începutul unei relații, umorul poate fi un foarte bun instrument prin care să-l atragi pe celălalt, dar și un colac de salvare în situațiile care pot părea stânjenitoare la prima întâlnire. Menținut într-o relație de lungă durată, umorul păstrează lucrurile interesante și pline de entuziasm, iar atitudinea partenerilor față de viață în general, este una plină de emoție, încântare și pozitivism. Astfel, partenerii nu au parte doar de o relație sănătoasă, ci de o viață sănătoasă!
Așa cum am spus mai sus, umorul contribuie la crearea și cultivarea INTIMITĂȚII și CONEXIUNII între doi oameni care împărtășesc acest dar. Iar aceste două calității sunt cele care definesc o relație solidă, sănătoasă și de succes. Această legătură pozitivă care se creează între cei doi parteneri acționează ca și un scut care îi ferește de stres, nemulțumiri, dezamăgiri sau neînțelegeri. Și să nu uităm cât de contagios e râsul.
Umorul și problemele în cuplu
Să nu vă gândiți că umorul este un tratament miraculos care rezolvă orice problemă în cuplu! Nu este, dar este un instrument foarte important pentru a vă ajuta să treceți mai ușor peste perioadele dificile cu care se confruntă orice cuplu din când în când. Indiferent care este tema discuțiilor dintre parteneri , că e despre sex, bani, politică, religie, job, copii sau angajamente, puteți apela oricând la umor pentru a detensiona atmosfera și a întări relația.
Ce face, mai exact, umorul:
- Creează o legătură puternică între parteneri. Oricât de ciudat ar suna, sănătatea și fericirea noastră în general depind într-o mare măsură de calitatea relației de cuplu pe care o avem.
- Îi ajută pe parteneri să treacă peste orice diferențe…de valori, de opinii, de principii etc.
- Îi încurajează pe parteneri să comunice mai des. Partenerii se simt liberi să abordeze orice subiect.
- Detensionează atmosfera. Gluma potrivită la momentul potrivit poate face minuni!
- Cultivă optimismul partenerilor. Indiferent de gravitatea unei situații, dacă aceasta este tratată cu umor, nu mai pare atât de ”neagră” și de nerezolvat.
- Cultivă creativitatea. Râsul și joaca oferă oamenilor energie, voie-bună și o minte limpede. Prin urmare aduce claritate în gândire și găsirea unor soluții pașnice și creative în orice situație.
Cum acționează umorul folosit în situațiile de conflict:
- Întrerupe lupta pentru putere sau dreptate între cei doi parteneri. Detensionând instant atmosfera, umorul îi aduce pe cei doi parteneri înapoi unul la celălalt, ajutându-i să se reconecteze și să privească lucrurile într-o lumină mai pozitivă.
- Încurajează spontaneitatea. Sparge tiparele de rigiditate în gândire, făcând loc clarității. Astfel partenerii pot acționa din iubire și nu din orgoliu, găsind o soluție creativă la problema cu care se confruntă.
- Doboară zidul. Când unul dintre parteneri se simte amenințat, își pune un fel de zid pentru ca celălalt partener să nu poată ajunge la el. Acest zid rupe conexiunea dintre parteneri și îi îndepărtează. În schimb umorul poate trece dincolo de orice formă de protecție sau îndepărtare.
- Nu poți fi nervos când ești vesel. Încearcă să manifești furie când îți vine să râzi. E imposibil! Așadar umorul îmbunează, calmează și îmblânzește.
- Deschide inima și…mintea! Așa cum am mai spus, umorul aduce claritate în gândire, însă aduce claritate și în simțiri. Lucrurile nu mai par atât de grave și partenerii își amintesc adevăratul motiv pentru care sunt împreună: cel de a se bucura împreună de viață!
Atenție la felul în care folosiți umorul în relația de cuplu!
Ca și orice alt instrument, umorul poate fi folosit în scopuri pozitive, dar și în scopuri ”malefice”. De pildă, dacă unul din parteneri nu gustă glumele și nu este într-o stare foarte ok din punct de vedere psihic sau emoțional, iar celălalt face mișto de el într-un sens negativ și critic, atunci nicidecum umorul în această situație nu va ajuta. Ci, dimpotrivă, va agrava situația, iar cei doi se vor separa și mai tare.
Umorul vă poate ajuta să depășiți momentele tensionate doar dacă ambilor parteneri le plac glumele și se știu amuza împreună de situațiile care apar. Este important ca fiecare partener să empatizeze și să înțeleagă suferința celuilalt. Ori dacă știi că celălalt nu va aprecia umorul tău sau mai mult de atât, se va simți jignit, mai bine te abții. Altfel riști să-l determini pe celălalt să-și piardă încrederea în tine în ceea ce privește bunăvoința ta.
Umorul în relație presupune consimțământul ambilor parteneri! De asemenea presupune ca glumele sau acțiunile să fie făcute din iubire și din dorința de reconectare la celălalt. Altfel, umorul poate dăuna..
Pentru a verifica dacă umorul este potrivit într-o anumită situație, pune-ți următoarele întrebări:
- Te simți calm, cu mintea limpede și ești conectat la celălalt?
- Care este adevărata ta intenție: să comunici o stare pozitivă sau îți exprimi o formă mascată de furie și frustrare?
- Ești convins că gluma ta va fi înțeleasă de cealaltă persoană?
- Ești conștient de tonul pe care îl folosești în transmiterea mesajului? Dar de limbajul corpului? Ce transmiți non-verbal?
- Ai capacitatea să percepi semnalele non-verbale transmise de către cealaltă persoană, astfel încât să poți vedea dacă rezonează cu gluma ta sau nu?
- Te poți retrage imediat ce vezi că celălalt nu răspunde glumei tale? Dacă ai jignit, îți poți cere imediat iertare?
Umorul mai poate fi folosit și ca mască, pentru a ascunde adevăratele sentimente și trăiri din interior. Există persoane care glumesc oricând, din orice, doar pentru a ”nu se da de gol”, astfel încât ceilalți să nu poată vedea suferința lor interioară. Poți glumi pe seama adevărului, însă a ascunde adevărul nu mai este o glumă și nu mai e nici haios. Această formă de umor poate crea confuzie în relația ta și îl poate determina pe celălalt să își piardă încrederea în tine. Ai curajul să spui ce simți. Deschide-te în fața partenerului tău. Cu siguranță te va înțelege și te va susține. Oferă-i șansa să te cunoască cu adevărat și cautați împreună soluții la situația cu care te confrunți.
Cultivă-ți umorul!
Nu ne-am născut toți înzestrați cu această calitate dezvoltată, însă vestea bună este că se poate cultiva! Nu este niciodată prea târziu să-ți descoperi și să-ți dezvolți UMORUL. Dacă nu ai făcut-o până acum, probabil că ți-a fost teamă de cum vei fi privit de către ceilalți. Ți-a fost teamă că te vei ”face de rușine” și atunci vei fi respins sau ridiculizat. Dar este important să amintim și să subliniem că bebeluși fiind, noi toși am avut o natură jucăușă! Atunci nu ne-am făcut griji despre cum ne-ar putea privi ceilalți sau ce se va crede despre noi. Putem să ne reîmbrățișăm acum umorul înnăscut, natura jucăușă, practicând ori de câte ori avem ocazia joaca și amuzamentul. Cu cât te joci, glumești și râzi mai mult, cu atât devine mai ușor să adopți această stare!
Cum îți poți cultiva umorul?
- Vizionează filmulețe amuzante și râzi! Am observat că cele cu animăluțe întotdeauna prind.
- Uită-te la comedii sau emisiuni de râs, gen ”camera ascunsă”, emisiuni cu farse sau ”gags”.
- Citește bancuri și memorează-le! Niciodată nu știi când se va potrivi un anumit banc cu o situație de viață. Și o să-l poți reda cu succes!
- Dansează aiurea când ești singur acasă. Uită-te în oglindă și râzi de tine!
- Strâmbă-te în oglindă. Pe lângă amuzament, e un bun exercițiu să-ți exersezi mușchii feței.
După ce descoperi activitățile amuzante care îți fac plăcere, le poți încorpora treptat în relația ta.
Pe măsură ce umorul devine parte integrantă din viața ta, vei găsi mereu noi oportunități de a aduce bucurie în viața ta și a celorlalți!
Voi încheia cu un citat care sper să vă inspire: ”Dacă Dumnezeu ar fi vrut să luăm viața în serios, nu ne-ar fi dat simțul umorului!”
Fragment din cartea Ghidul Relației de Cuplu.
Pingback: Soluții pentru 7 din problemele cu care se poate confrunta un cuplu | Jurnal de cuplu
Pingback: Cuplul în vremea Coronavirusului | Jurnal de cuplu