Cuplul pe vreme de pandemie

Iată-ne părtași la un moment de cotitură a vieții pământene, poate unul dintre cele mai de impact momente de la război încoace. Pe vreme de război, oamenii erau chemați afară, la arme. Pe vreme de Coronavirus, oamenii sunt sfătuiți să stea închiși în case.

Poate sunt lucruri pe care, datorită stresului și agitației cotidiene, precum și programului încărcat de muncă, oamenii le-au tot amânat. Și unul dintre cele mai puțin prioritare lucruri din era tehnologiei s-a dovedit a fi „timpul de calitate petrecut cu familia”. Pandemia vremii noastre ne obligă, așadar, să ne întoarcem la ceea ce contează cu adevărat, la toate lucrurile pe care le-am amânat, la cei dragi, la noi înșine. Și dacă, pentru unii, aceste măsuri reprezintă un adevărat dar de la Dumnezeu, pentru alții pot reprezenta adevărate provocări și teste de anduranță psihologică.

Fericiți cei care s-au preocupat de relația lor de cuplu și înaintea acestei pandemii… Pentru ei, izolarea la domiciliu poate fi un adevărat prilej de a aprofunda lucrul cu sine și în cuplu. Însă nu știu dacă se poate spune același lucru și despre cei care au lăsat lucrurile să degenereze și să lase focul pasiunii să se stingă, precum și respectul, iubirea și mulțumirea să se piardă. Aceștia se găsesc acum în ipostaza de a se afla în carantină/izolare cu o persoană pe care nici măcar nu o cunosc sau, mai rău, cu o persoană pe care nu o îndrăgesc deloc sau pe care chiar o detestă. Ce este de făcut în asemenea situații?

Înainte de toate, atunci când partenerii de cuplu se găsesc într-un asemenea context, este bine să stabilească și să clarifice din start, poziția de pe care pornesc: „Suntem bine? Nu suntem bine? Ok.” Ce este de făcut atunci, dacă se identifică poziția dezavantajoasă? Armistițiul este esențial în această perioadă. Poate că lucrurile nu sunt tocmai roz între voi în viața de zi cu zi, dar dacă ISIS a putut pune pe pauză atacurile teroriste în această perioadă, puteți și voi să înțelegeți că sunteți doi oameni având scopul comun de a trece cu bine prin această pandemie.

Comunicarea este extrem de importantă acum. Dar comunicarea reală, asertivă, prin care chiar se comunică un mesaj relevant, prin care ne ascultăm reciproc… nu reproșuri, jigniri sau mesaje irelevante, care contrinuie la crearea unei tensiuni ori a unei stări negative. Totuși aveți de conviețuit pe bune acum. Dacă, până acum, partenerii au avut șansa să se evite, să se refugieze în muncă sau în ieșiri, să fugă unul de celaălalt, acum sunt nevoiți să se „tolereze”, să stea împreună, să se cunoască (!). Puteți începe să comunicați prin a vă împărtăși temerile care vă bântuie, conștientizările pe care le aveți sau chiar lucrurile pe care obișnuiați să vi le doriți. Desigur că puteți și să vă evitați în continuare, refugiindu-vă fiecare în activități individuale, închiși în camere separate, însă ați rata șansa de a evolua, de a vindeca, de a face ceva benefic, nu doar pentru cuplul vostru, ci pentru fiecare dintre voi în parte, la nivel individual. Nimănui nu-i place să trăiască într-o stare de tensiune, într-un egregor de frecvență joasă. Nimănui nu-i place cu adevărat conflictul sau starea conflictuală. De ce ați perpetua-o, dacă vi se dă acum șansa să vă preocupați de această problemă?

Poate există cupluri care au tot amânat discuții importante cu referire la planurile de viitor. Poate sunt parteneri care au rămas doar colegi de apartament și realizează acum că e momentul să discute foarte serios opțiunea separării. Poate există cupluri în care s-a instalat separarea, iar acum partenerii au șansa de a se reconecta, de a se (re)descoperi. Sunt multe discuții și lucruri pe care un cuplu „pe butuci” le poate face cu ocazia izolării la domiciliu. Dar așa cum spuneam, este important să înțeleagă în ce etapă se află, pentru a nu porni într-o direcție falsă și inutilă. Nu are rost să se prefacă că sunt bine și să apeleze la masca cea de toate zilele, pentru a acoperi o realitate tristă sau mult prea dureroasă. Acum este momentul să își asume că lucrurile stau într-un anumit fel și să dea cărțile pe față.

Pe de altă parte sunt cuplurile care, deși foarte ocupate, deși prinse în tot felul de activități, tânjeau după această perioadă, după timp petrecut împreună. Acestea sunt cele mai fericite în această perioadă, întrucât în sfârșit pot face (aproape) toate lucrurile pe care visau să le facă pentru ei.

Pentru toate cuplurile, indiferent de ipostaza în care se află, recomandăm câteva activități de făcut în cuplu. Unele dintre activități se regăsesc și în cartea Ghidul Relației de Cuplu, pe care, dacă nu o aveți, vă puteți grăbi să o comandați, până nu se închid editurile, librăriile și magazinele.

 1. Joc de descoperire în cuplu
 2. Pentru jocul de la punctul 1 vă puteți inspira din cele 100 de întrebări de AICI
 3. Cultivarea intimității în relația de cuplu
 4. Amintirea a ceea ce v-a adus împreună
 5. Descoperirea valorilor în cuplu
 6. Ce vă doriți de la relația voastră?
 7. Crearea unui spațiu sacru în cuplu
 8. Renegocierea contractului relațional
 9. Exersarea comunicării prin Dialogul Imago
 10. Identificați ce anume nu funcționează între voi și găsiți soluții
 11. Provocarea Zero Negativitate poate fi cu adevărat salvatoare în această perioadă de izolare.
 12. Găsiți modalități prin care să vă cultivați umorul în această perioadă.
 13. Un joc foarte mișto de la Tikaboo – „Mă mai iubești?
 14. Și, bineînțeles, faceți cât mai des dragoste!

În speranța ca această izolare să vă aducă mai multă unitate decât separare, noi vă dorim multă înțelepciune și claritate!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.