Renegocierea ”contractului relațional”

renegotiation

Atunci când două persoane aleg să intre într-o relație, ele cad de acord într-o oarecare măsură asupra unor lucruri. Astfel între ele se face un pact tacit, deoarece în general acestea nu discută ”clauzele contractuale” și nici condițiile în care contractul asumat se modifică sau se rezilează. Partenerii intră în relație având unul despre celălalt cunoștințe referitoare la nume, vârstă, statut, job…în unele cazuri familia din care se trage, plăcerile sau temerile pe care le are, visele, dorințele și, în mare, ”povestea sa” de până acum.

Un lucru de care niciunul din cei doi nu ține cont este că experiențele vieții și timpul pot schimba oamenii sau cel puțin perspectiva acestora asupra vieții, valorile sau principiile după care se ghidează. Din acest motiv, după câțiva ani petrecuți împreună, mulți se plâng că partenerul lor nu mai este omul de care s-au îndrăgostit. Normal că nu mai este!

Din punct de vedere fiziologic oamenii se schimbă în fiecare moment. De ce nu s-ar schimba și din punct de vedere mental și emoțional?

Omul pe care l-ai cunoscut acum 3, 5, 10 ani nu mai este la fel astăzi pentru că în toată această perioadă a TRĂIT ! A avut diferite experiențe, a învățat lecții, și-a creat convingeri, și-a asumat valori, principii. Nici TU nu mai ești aceeași persoană de acum 3,5, 10 ani. Și tu ți-ai schimbat felul în care te raportezi la lume și la viață. E firesc! V-ați maturizat amândoi.

Din păcate oamenii realizează acest lucru abia când relația lor ajunge într-un punct mort. Ei nu sunt conștienți la începutul relației de schimbările care vor avea loc pe parcursul vieții. Și nici nu au cum. În plus, în primăvara relației cei doi trăiesc cu impresia că așa vor fi toată viața. Ceea ce bineînțeles că nu se întâmplă. Și atunci este important ca în momentul în care simt că lucrurile s-au schimbat, că felul în care văd ei viața e diferit, că visele lor nu mai sunt aceleași, sau mai mult de atât – identifică un șablon disfuncțional în care relația lor a intrat – să treacă la renegocierea contractului relațional. Ce înseamnă acest lucru?

Atunci când o relație pare să nu mai funcționeze există 2 opțiuni: fie cei doi parteneri își mulțumesc unul altuia pentru minunatul timp petrecut împreună și pentru lecțiile sau darurile primite, renunțând în mod pașnic la relație, fie pun cărțile pe masă, exprimându-și în mod deschis și sincer propriile sentimente, trăiri și nemulțumiri pe care au evitat să le spună până acum, identificând vechile șabloane care nu le mai servesc la nimic și compromisurile pe care au acceptat în mod tacit să le facă pentru această relație (lucrurile neplăcute nespuse la timp rămân în interior și încep să afecteze toate celelalte trăiri și sentimente interioare), în ce punct se află fiecare în acest moment și ce sunt dispuși să schimbe sau să facă de acum înainte. Aici începe renegocierea contractului relațional.

Renegocierea contractului relațional poate fi un proces riscant pentru unele cupluri, întrucât ori de câte ori se așează la masa negocierii, cei doi parteneri par să nu poată cădea nicicum de acord în privința termenilor contractuali…și în acest caz singura soluție pare să fie despărțirea (presupunând că nu cad de acord nici măcar în privința deciziei de a merge la un consilier/terapeut și a urma o terapie de cuplu). Sau mai rău de atât, cad amândoi de acord să continue această relație disfuncțională de dragul copiilor sau doar de imaginea creată în exterior, dar fără să schimbe sau să facă ceva în scopul vindecării sau salvării căsniciei, ceea ce ar putea duce la un rezultat total nesatisfăcător și auto-distructiv.

Dar în cele mai multe cazuri, acest proces de renegociere este unul benefic, cu un impact pozitiv imens atât asupra relației dintre cei doi parteneri, cât și asupra vieții fiecăruia dintre ei. Nu numai că cei doi își asumă faptul că s-au schimbat, dar încep să se cunoască mai bine, să se înțeleagă pe ei înșiși…dar și unul pe celălalt.

Cum să renegociezi un contract relațional?

1. Înainte de toate stabiliți amândoi, împreună, că s-a ajuns la necesitatea renegocierii relației voastre. Este important să aveți amândoi deschidere în acest sens și să fiți sinceri în primul rând cu voi înșivă în ceea ce privește relația pe care o aveți în acest moment și apoi unul cu celălalt. Negarea ar putea fi un prim semn că ceva nu funcționează în cuplul vostru.

2. Programați-vă întâlnirea. Așa cum se întâmplă și în cazul unei afaceri, se programează o întâlnire de discuții pe baza contractului existent, astfel încât acesta să poată fi renegociat. Așadar stabiliți ziua și ora la care va avea loc întâlnirea la ”masa negocierii”, astfel încât amândoi să aveți deschidere și disponibilitate. Este important să nu fiți deranjați de nimic din exterior.

3. Inițierea dialogului și crearea spațiului de siguranță. Nu sunteți aici ca să vă certați! Clarificați acest aspect încă de la început.Motivul pentru care sunteți aici acum este pentru a vă resuscita relația, așadar va face fiecare ce ține de el pentru a păstra un mediu curat și sănătos în cadrul acestei întâlniri. Privește-l pe celălalt cu compasiune, deschidere și înțelegere. Nu îl acuza, nu îl face responsabil pentru situația în care sunteți. Nu e vina lui, așa cum nu e nici vina ta. Aveți relația pe care ați construit-o împreună, prin urmare nu are rost să vă învinuiți unul pe celălalt. Asigurați-vă reciproc că sunteți aici să ajungeți la o înțelegere mai profundă a etapei în care se află relația voastră în acest moment și…vindecarea ei. Amintește-i celuilalt cât de mult îl iubești și cât de important este pentru tine să găsiți împreună o modalitate de a vă revitaliza relația.

4. Clarificați-vă intențiile. Spuneți clar fiecare ce anume vă doriți de la această relație. Puteți chiar face exercițiul cu ”imaginea relației voastre”.Dați-vă voie să fiți vulnerabili și spuneți cu sinceritate ce simțiți și ce vă doriți. Care este scopul acestei relații pentru fiecare dintre voi? Pentru a obține un rezultat clar și satisfăcător este important ca și obiectivele să fie clare, astfel încurajați-vă reciproc în clarificarea a ceea ce vă doriți de la relația voastră.

5. Comunicați cu, din și prin recunoștință. Amintiți-i celuilalt în permanență cât de mult îl iubiți și menționați-i lucrurile pentru care îi sunteți recunoscător. Știm că acest pas poate fi o adevărată provocare pentru niște parteneri a căror relație este ca și terminată, dar încercați și faceți tot ce ține de voi, de fiecare în parte, pentru a păstra un aer de recunoștință și o energie de frecvență superioară pe parcursul întregii discuții. Exprimarea recunoștinței face minuni, atât pentru cel care o verbalizează/oferă, cât și pentru cel care o primește. Eventual faceți o listă cu taote lucrurile frumoase de care aveți parte în cadrul acestei relații. Asta va contribui la crearea unui context mai relaxat și vă va aminti amândurora care este scopul acestei renegocieri și unde anume vreți să ajungeți.

6. Vedeți ce funcționează între voi și pentru voi ca și cuplu. Centrați-vă pe toată lucrurile care vă fac amândurora bine, care vă fac plăcere și vă aduc mai aproape. Decideți să faceți mai multe activități de acest gen. Verificați cu celălalt toate lucrurile pe care încă le mai aveți în comun și pe care vreți să le păstrați sau chiar să le cultivați în relația voastră.

7. Recunoașteți-vă fiecare partea de contribuție la deteriorarea relației. Nu ne este ușor să ne recunoaștem greșelile, însă pe măsură ce povestiți s-ar putea să vă dați seama de toate acele lucruri pe care ați fi putut să le faceți pentru celălalt sau pentru relație și nu le-ați făcut, de toate acele jigniri gratuite sau răni provocate în mod neintenționat pentru care nu v-ați mai cerut scuze sau pe care nu le-ați considerat ca fiind ”grave”, de toate acele dăți când ați promis ceva și nu v-ați ținut de cuvânt. Repet: recunoașteți-vă fiecare propria parte de vină, nu aruncați nimic în cârca celuilalt!

8. Mărturisește-i celuilalt ce NU funcționează pentru tine. Fii sincer, oricât de inconfortabil s-ar putea să fie. Atât tu, cât și celălalt meritați să știți adevărul și să fiți autentici. Atenție, însă, să nu cazi pe panta abruptă a învinuirii, criticii sau rușinii. Exprimă doar ce SIMȚI TU, cum te simți tu în acea situație, nicidecum nu îl face pe celălalt responsabil de trăirile și nemulțumirile tale. Pentru acest pas noi am recomanda dialogul IMAGO, întrucât încurajează o comunicare asertivă, sănătoasă și calmă, bazată pe ascultare și înțelegere. De asemenea, rămâi deschis și receptiv la ce are partenerul tău să transmită în legătură cu ce nu funcționează pentru el sau ce anume îl face nefericit.

9. Găsiți împreună soluții. Renegocierea unui contract relațional presupune o COLABORARE între părți, astfel încât fiecare să vină cu propuneri având ca scop comun crearea unei relații armonioase și sănătoase sau reînvierea iubirii dintre ei. În această etapă nu se dau ultimatum-uri și nici nu se pun condiții. Nu despre asta este vorba. Ci efectiv partenerii fac brainstorming pentru a găsi cele mai bune soluții în privința salvării casniciei sau reaprinderii relației. Notați toate ideile asupra cărora cădeți de comun acord.

10. Stabiliți clauzele/termenii. Presupunând că primii 9 pași au avut un rezultat pozitiv, puteți merge acum mai departe, la stabilirea anumitor termeni sau condiții. Dacă nu ați reuțit să treceți de primii 9 pași, vă recomandăm să contactați un consilier de cuplu. El vă va ajuta să duceți procesul de renegociere la bun sfârșit. Așa cum spuneam într-un articol anterior, ar fi păcat să renunțați la o relație înainte de a face tot ce stă în puterea voastră pentru salvarea ei. Dar dacă ați ajuns cu succes până în acest punct, atunci a venit momentul să redefiniți și să stabiliți niște termeni. Identificați la modul cât se poate de sincer care cât e dispus să dea, ca implicare și devotament. Nu vă judecați partenerul pentru angajamentul pe care și-l propune față de relație. Fiecare este liber să decidă până unde este dispus să meargă. Aici este foarte importantă sinceritatea și asumarea voastră. Rămâneți în starea de recunoștință pe care ați creat-o la pasul 5. Din această stare veți putea primi și privi totul cu mulțumire, compasiune și înțelegere.

11. Fiți atenți la propriile reacții. S-ar putea să fie lucruri care să acceseze anumite răni din interiorul vostru. Observați-vă starea și comportamentul clipă de clipă. Decât să permiteți resentimentelor să iasă la suprafață, mai bine cereți o pauză până reușiți să reveniți la starea de pace și recunoștință sau reluați pasul 8, folosind dialogul IMAGO, pentru a-i mărturisi celuilalt prin ce treceți în acel moment. Fiți înțelegător și față de celălalt care s-ar putea să aibă propria durere și oferiți-i șansa să decidă cum vrea să procedeze, fiindu-i alături. Luați-vă spațiul de care aveți nevoie, dar asigurați-l în permanență pe celălalt că nu pe el îl respingeți, ci aveți nevoie să procesați informațiile care vin către voi sau stările accesate.

12. Evitați lupta pentru putere. Acum nu se pune problema care dintre voi are dreptate și care nu. Este inutil să aduceți argumente doar pentru a putea controla sau manipula discuția în favoarea intereselor proprii. O relație de cuplu nu este o luptă care se dă între doi inamici, ci presupune crearea și consolidarea unei echipe care să tragă împreună pentru un scop comun, având aceeași viziune și aceleași obiective. Dacă relația ta este importantă pentru tine, atunci merită să faci pace cu disconfortul pe care lipsa de control ți-l poate da.

13. Oficializați contractul. Puneți tot ce ați discutat pe foaie, similar unui contract oficial. Notați toate înțelegerile la care ați ajuns, termenii sau condițiile asupra cărora ați căzut de acord, lăsând deschisă oportunitatea adăugarii unor acte adiționale în caz de nevoie. Recitiți contractul, apoi SEMNAȚI-L fiecare în parte. În acest mod veți simți că v-ați luat un angajament față de relația pe care o aveți.

14. Sărbătoriți! Odată ce ați semnat contractul, meritați să sărbătoriți. Tocmai ați trecut împreună printr-un proces destul de dificil, așa că merită desfăcută șampania! Dacă ați urmat toți pașii de mai sus, ați ajuns în acest punct și vă țineți de angajamentul făcut, felicitări! Ați realizat un important pas în salvarea relației!

Dacă există și cea mai mică îndoială sau reținere în ceea ce privește această renegociere a contractului relațional, sfatul nostru este acela de a contacta un terapeut, indiferent dacă mai dați sau nu o șansă relației de cuplu. Chiar dacă poate rezultatul nu va fi întotdeauna salvarea relației, tot veți putea beneficia de experiența acestuia și vă poate ajuta să vă despărțiți pe o cale cât se poate de amiabilă, cu pace, binecuvântare reciprocă și recunoștință pentru ceea ce-a fost.

Noi sperăm din suflet ca acest exercițiu să vă folosească și să vă ajute să vă renegociați contractul relațional astfel încât să vă bucurați de o relație cu totul nouă, plină de iubire, respect reciproc și devotament.

Advertisement

3 thoughts on “Renegocierea ”contractului relațional”

  1. Pingback: Webinar – ”AUTENTICITATEA – în relația cu sine, dar și în relația cu ceilalți” | Jurnal de cuplu

  2. Pingback: Disciplina și Respectul într-o Relație de Cuplu | Jurnal de cuplu

  3. Pingback: Cuplul în vremea Coronavirusului | Jurnal de cuplu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.