Este El/Ea THE ONE?

the-time-traveler-s-wife-original

Nu știu dacă pot găsi un termen în limba română care să exprime la fel de mult și profund cât exprimă termenul englezesc ”the one”. Am putea folosi, eventual, sintagma ”alesul””sufletul pereche” sau ”acel cineva”, dar parcă tot nu are aceeași rezonanță ca și ”the one”. Așadar, în articolul de mai jos voi folosi termenul englezesc, pentru că eu rezonez mai bine cu el, însă voi puteți să-l înlocuiți cu ce sintagmă doriți.

Așadar, există un ”the one” pentru fiecare dintre noi? Și dacă există, cum îl putem recunoaște? Dacă ne înșelăm în privința lui?

Noi, oamenii, avem un dar extraordinar de a complica mereu lucrurile…datorită EGO-ului cu care am fost înzestrați. La animale pare totul atât de simplu.. Sunt animale care își aleg un partener alături de care rămân întreaga viață, fără a-și pune problema dacă el e ”the one”. Lupii, de exemplu, le rămân fideli partenerilor lor pe parcursul întregii vieți. La fel fac și bufnițele, pinguinii, lebedele, o anumită rasă de maimuțe și alte câteva specii de animale. Acestea nu-și pun întrebarea dacă partenerul pe care l-au ales este perechea potrivită pentru ele. Pur și simplu, O ȘTIU.

Există mii de articole și foarte mute cărți pe această temă. Sunt sute de quiz-uri online pentru verificarea compatibilității cu partenerul. Și de cele mai multe ori, toate încearcă să-ți demonstreze că nu ești în relația potrivită. Căutăm neîncetat semne în relația noastră care să ne răspundă nemuritoarei întrebări: este partenerul meu ”the one” pentru mine? 

Ne supunem partenerul la teste după teste, analizându-i comportamentul: ”Oare face aia? Procedează în felul ăla? Oare spune asta? Oare îmi poate citi gândurile? Oare mă simte?” etc.

Am găsit un articol pe http://www.elephantjournal.com care simplifică mult lucrurile și care, pe mine personal, m-a ajutat să-mi răspund la întrebarea dacă partenerul meu este ”the one”. Autorul propunea două întrebări, însă eu m-am gândit și la o a treia, care mi se pare definitorie pentru a stabili dacă suntem sau nu în relația potrivită.

Așadar, întreaga analiză, căutare și teorie se reduce la doar două (+1) întrebări simple:

1. Îl iubesc pe acest om?

Atenție: n-am întrebat dacă arată bine, dacă e sexi sau dacă e suficient de chipeș. N-am întrebat dacă e bogat, deștept, hazliu sau plin de idei și cu inițiativă. N-am întrebat dacă are o anumită culoare la păr sau la ochi și nici nu mi-am pus problema de cum îl văd ceilalți…ci dacă îl iubesc cu adevărat și cu toată ființa mea pe acest om, exact așa cum e. Aș fi în stare să îi ofer ultima bucățică de prăjitură din farfurie, cardul meu, mașina mea…sau chiar un rinichi?! Despre ACEST gen de iubire este vorba.

Dacă răspunsul tău la această întrebare a fost DA, ești (într-un procent de peste 50%) în relația potrivită! Adevărata iubire ne motivează să evoluăm, ne face mai înțelegători, mai deschiși, mai plini de compasiune și blândețe. Adevărata iubire ne face să fim mai buni, ne ajută să ne ridicăm deasupra dificultăților pe care le întâmpinăm de-a lungul vieții și ne susține în a lua lucrurile cu o mai mare ușurință și pozitivism.

2. Sunt viețile noastre, atât a mea,cât și a partenerului meu, mai bune și mai fericite datorită RELAȚIEI noastre?

Așează-te confortabil, poate într-un fotoliu sau chiar întins pe canapea, închide ochii și imaginează-ți viața fără partenerul tău. Cum ar fi viața ta fără el? Cum te simți tu fără el? Cum îți petreci timpul fără el? Te simți împlinit? Te simți gol? Simți că ai mai multă poftă de viață? Sau, dimpotrivă, simți că îți lipsește ceva? Evoluezi? Stagnezi?

Apoi întreabă-te: cu cine mi-aș petrece timpul? În cine aș avea încredere? Cu cine m-aș sfătui? Pe cine m-aș putea baza? Cum mi-aș petrece serile sau zilele de weekend dacă această persoană ar dispărea complet din viața mea?

S-ar putea să-ți vină în minte foarte multe întrebări, dar este de preferat să nu intri în prea multe detalii. De asemenea este important să lași la o parte emoții precum invidia, teama sau atașamentele pe care ți le-ai creat vis-a-vis de partenerul tău sau vis-a-vis de viața alături de el. Pur și simplu, cu o inimă deschisă, pură și curajoasă, întreabă-te care ar fi viața ta fără el. Atât!

Atenție: scopul acestui exercițiu nu este de a vă crea o relație de dependență față de partener! Și nici nu sugerez că ”the one” poate fi numai UNUL, chiar dacă în traducere liberă asta înseamnă. Tot ce spun este că noi ne complicăm existența cu foarte multe întrebări inutile, care nu fac decât să aducă îndoială și confuzie în viața noastră. Iar uneori, putem găsi răspunsul, reducând totul la doar două aspecte. Faceți un pas în spate, priviți totul în ansamblu și răspundeți-vă la aceste două întrebări: îl iubiți pe acest om cu toată ființa voastră? Și este viața voastră mai bună fiind împreună? Este important să rămâneți sinceri și deschiși față de ce simțiți voi cu adevărat. Astfel, răspunsul va veni clar și veți simți dacă partenerul vostru este ”the one” pentru voi!

Iar eu aș mai adăuga încă o singură întrebare, care vă va clarifica și mai mult în ce fel de relație vă aflați.

3. Îmi permite această relație să fiu EU?

Dacă în cadrul relației te comporți natural, ești autentic, fără teama că ai putea fi judecat sau neacceptat de către celălalt, atunci ești în relația potrivită. Vă sărbătoriți autenticitatea în relație, fiind mereu sinceri unul cu celălalt? Pentru a putea evolua, un om trebuie să devină conștient de toate aspectele sale, pozitive și negative. Într-o relație în care nu ești acceptat în totalitate, vei avea tendința să ascunzi anumite aspecte ale personalității tale din teama de a fi respins, punându-ți astfel măști atât față de partener, cât și față de tine însuți. ”The one” îți permite să fii tu, chiar dacă nu este în totalitate de acord cu comportamentul tău. El îți va spune cu iubire ce anume îl deranjează sau cu ce nu este de acord, fără a te critica sau a te judeca pentru alegerile sau manifestările tale. El înțelege că acestea sunt rezultatele experiențelor tale de viață și te ajută să conștientizezi cauzele comportamentelor tale. Împreună puteți ajunge la un nivel mult mai înalt de evoluție decât ați putea-o face individual. Despre importanța evoluției în cadrul relației de cuplu poți citi mai mult aici.

Împreună cu ”the one” poți evolua către Sinele tău autentic.

Acestea fiind spuse, felicitări celor care ați răspuns cu DA în mod sincer la toate cele trei întrebări. Cei care ați avut îndoieli sau ați răspuns cu NU la una sau mai multe întrebări, vedeți ce ați putea face voi pentru a conduce relația către o altă direcție. Iar cei care nu sunteți implicați într-o relație deocamdată, știți acum ce să căutați la viitorul partener.

 

Fragment din cartea Ghidul Relației de Cuplu.

One thought on “Este El/Ea THE ONE?

  1. Pingback: Înainte de a te căsători | Jurnal de Cuplu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.