Anotimpurile unei relații

the_four_seasons_by_cebonk-d5rzjda

În viață totul este ciclic, totul se învârte, se mișcă… Urcăm și coborâm ca într-un carusel de stări. Trăim senzații diferite în fiecare clipă și de fiecare dată, trecând prin același loc avem șansa să descoperim experiențe noi. Șabloanele sunt doar mentale. Fizic vorbind, nu vom retrăi niciodată ceva în contextul identic în care am mai experimentat acel ceva. Pământul nu mai e în același loc în care era atunci, celulele din corpul nostru nu mai sunt cele de atunci, nimic nu mai e la fel ca și atunci. Așa cum probabil ați citit sau auzit de multe ori ”schimbarea este singura constantă din Univers”. Așadar totul se schimbă, totul se transformă în fiecare moment.

Iar relațiile noastre nu sunt scutite de această lege universală. Și ele sunt supuse schimbării și urmăresc propriile lor etape de transformare. Totul se transformă. Nimic nu rămâne la fel.

Așadar, în cele ce urmează vom descrie cele 4 anotimpuri ale unei relații, cu mențiunea că, luând în calcul anotimpul în care se află în acest moment cuplul nostru, putem conștientiza mai ușor de ce anume are nevoie relația noastră, ce se mai poate face sau vindeca, încotro merge și la ce să ne așteptăm de la ea.

PRIMĂVARA unei relații

Exact precum în natură, primăvara unei relații ne aduce multă vitalitate, energie, poftă de viață, inspirație etc. Putem asocia această etapă de primăvară cu faza de îndrăgostire, de început, când totul e frumos, însorit și senin, când asistăm la o trezire la Viață, la tot ce înseamnă ea. Creierul nostru produce multă dopamină acum, așadar avem inspirație, chef de muncă, speranță și motivație să facem orice oricât. Totul pare ușor și firesc și ne bucurăm de o putere interioară extraordinară, care ne face să fim neobosiți, plini de energie și bucurie. Primim totul cu entuziasm.

În această etapă ambii parteneri se bucură de un început plin de emoții, sunt optimiști și au încredere unul în celălalt și în ei înșiși. Toate lucrurile sunt frumoase și fiecare moment petrecut împreună este o adevărată binecuvântare pentru fiecare dintre cei doi.

Cât anume durează această etapă nu putem spune, întrucât depinde de fiecare cuplu cum își gestionează activitățile și timpul în această perioadă.

VARA unei relații

Trecerea de la primăvară la vară este de multe ori insesizabilă. Partenerii continuă să se bucure de o stare pozitivă în cuplu, trăind cu entuziasm și bucurie în continuare. Energia pare să se mai fi liniștit, ducând mai mult către un calm interior, dar au la fel de multă poftă de viață și acțiune.

Diferența apare în faptul că cei doi își pot îndrepta acum atenția și către alte lucruri care nu țin numai de relația lor, gen job, prieteni, hobby-uri, dar fără să se piardă interesul ridicat pentru relație și fără a fi exclusă din discuții. Relația rămâne în continuare pe primul loc.

În această fază, partenerii au multe activități împreună și se bucură de experimentarea lucrurilor noi. Încep să-și facă planuri de viitor, se cunosc mai profund și sunt curioși și deschiși către ce îmbogățire aduce fiecare dintre ei relației. Cei doi par să știe exact ce vor de la această relație și sunt optimiști în privința direcției ei. Au încredere că împreună pot trece peste orice.

Relația în această etapă este una sănătoasă, armonioasă și în același timp realistă.

TOAMNA unei relații

Nu știm când anume se instalează toamna într-o relației. În multe cazuri nici măcar nu se știe de ce s-a instalat. Dar în majoritatea relațiilor toamna se manifestă în modul descris mai jos.

Înainte de toate, dispare entuziasmul. Relația nu mai pare să ocupe primul loc. Atenția partenerilor se îndreaptă mai mult către alte aspecte ale vieții lor.

Se face simțită lipsa de conexiune și comunicare. Partenerii nu se mai privesc în ochi așa cum o făceau înainte și de multe ori nici măcar nu mai sunt prezenți emoțional și mental, doar fizic. Lumea lor se învârte într-un cerc închis, fiecare împărțindu-și timpul între job și casă în stilul lui, căutând refugiu în  activități separate de partener.

Dacă relația a ajuns în acest punct, este evidentă necesitatea unei ”intervenții”. Partenerii au nevoie să se reconecteze, să-și amintească de ce sunt împreună și care era imaginea relației lor de la început sau ”din vară”.

Vestea bună este că în această etapă se poate face trecerea de la toamnă înapoi la vară prin voința și acordul celor doi parteneri. Încă mai există unul pentru celălalt, încă se iubesc și mai au urme de energie și motivație, doar că undeva pe drum au uitat de ei.

IARNA unei relații

În această etapă, ca și iarna din natură, s-a instalat frigul, răceala. Partenerii par să nu mai aibă nimic în comun. Distanțarea și separarea dintre cei doi a fost produsă. Din păcate multe cupluri așteaptă să ajungă în această etapă pentru a schimba ceva sau, pur și simplu, pentru a realiza lipsa conexiunii.

Relația de iubire poate fi considerată deja inexistentă. Ce îi mai leagă pe partenerii aflați în perioada de iarnă a relației sunt fie lucrurile materiale, fie convingerile moștenite, temerile, compromisul….orice în afară de iubire.

În această fază se cere o restructurare totală. Dacă partenerii aleg conștient că vor să continue, se poate apela la terapia de cuplu. Nu le va fi la fel de ușor să revină la vară cum le-ar fi fost dacă ar fi apelat la consiliere în toamnă, dar dacă motivația lor este suficient de puternică, orice este posibil. Dacă rămân indiferenți și neinteresați, tot ce le mai rămâne de făcut este să oficializeze separarea deja instalată în relația lor, altfel viscolul și gerul acestei etape ar putea cauza daune serioase.

În ce anotimp se află relația de cuplu?

Fragment din cartea Ghidul Relației de Cuplu.

Noi îți dorim să te bucuri de o vară eternă în cuplu, plină de culoare, căldură, iubire și armonie!

Photo: cebonk.deviantart.com

Advertisement

3 thoughts on “Anotimpurile unei relații

  1. Pingback: Ce faci când relația de cuplu a ajuns într-un ”punct mort”? | Jurnal de cuplu

  2. Pingback: Renegocierea ”contractului relațional” | Jurnal de cuplu

  3. Pingback: Webinar – ”AUTENTICITATEA – în relația cu sine, dar și în relația cu ceilalți” | Jurnal de cuplu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.