Fă-ți timp pentru partenerul tău

couple-too-busy

168 de ore… Acesta este numărul de ore pe care îl ai la dispoziție săptămânal…pentru a trăi!

În tot acest timp:

 • dormi
 • mănânci
 • muncești
 • te ocupi de copii
 • te ocupi de treburile casei
 • petreci timp pe rețelele sociale
 • faci voluntariat sau te ocupi de hobby-urile tale
 • poate socializezi sau ieși cu prietenii la o cafea
 • te rogi
 • meditezi
 • faci cumpărături

….și lista poate continua…

După toate aceste activități, cât timp vă mai rămâne ție și partenerului tău pentru a vă concentra asupra voastră și asupra relației dintre voi? Cât timp vă mai rămâne pentru a vă reconecta unul la celălalt în toată agitația aceasta de zi cu zi?

Tu ce simți că oferi în relația ta? Poți spune că partenerul tău se bucură de cea mai bună variantă a ta sau se mulțumește cu firimiturile rămase din tine după toate celelalte activități în care ești implicat(ă)?

Te-au bântuit vreodată gânduri precum: ”Simt că avem nevoie de timp doar pentru noi”, ”Nu mai avem subiecte de discuție în afară de cele legate de partea organizatorică sau de copii”, ”Suntem atât de ocupați amândoi, încât abia dacă ne întâlnim la masa de seară, apoi cădem lați la datorie”, ”Copiii îmi ocupă atât de mult timp și îmi consumă atât de multă energie, încât nu mai am ce să îi ofer partenerului meu”, ”Sunt prea obosit(ă) să-i mai satisfac nevoile”, ”Vreau mai mult de la relația noastră de cuplu. Nu mai suport această monotonie” etc. etc.?

Adevărata problemă din spatele acestor gânduri nu este lipsa timpului, așa cum pare la prima vedere…ci lipsa timpului de CALITATE petrecut cu partenerul tău. Și acest lucru reprezintă un pericol pentru stabilitatea și sănătatea relației tale de cuplu.

Dacă nu te bucuri de timp de calitate petrecut cu partenerul tău, atunci pierzi conexiunea cu acesta, iar asta permite situațiilor neplăcute sau problemelor să-și facă intrarea în cuplul vostru.

Dacă vă simțiți presați de timp, noi avem 3 ponturi pentru voi:

1. Faceți o analiză a felului în care vă petreceți săptămânal timpul 

E timpul să lăsați lucrurile mai ușor și să încetiniți puțin ritmul. Dacă mariajul vostru este împins la extreme tot mai des și este lăsat tot pe ultimul loc, fiți siguri că la un moment dat veți resimți efectele acestui lucru.

Ia-ți timp și fă o analiză a felului în care petreci o săptămână din viața ta. Notează pe o foaie de hârtie sau într-un carnețel TOT ce faci pe parcursul săptămânii. Chiar TOT! În acest fel vei vedea care sunt activitățile ”în plus” care îți consumă timp și energie în mod inutil. Bineînțeles că este important să fii sincer cu tine însuți și să îți dorești să faci acest ”efort” pentru relația ta de cuplu, deoarece va fi necesar să recunoști care sunt activitățile cărora le-ai putea spune NU, astfel încât în locul lor să spui DA partenerului tău și relației voastre.

2. Tu ești stăpânul/stăpâna agendei tale, nu invers!

Dacă te plângi de viața ta sau de lucrurile care se întâmplă în ea, nu faci decât să risipești timpul prețios de care chiar dispui.

Dacă te deranjează sau te încurcă ceva, renunță sau schimbă acel lucru. Setează-ți intenția și acționează în acest sens. Ia tu deciziile legate de propria ta viață și de felul în care aceasta se desfășoară. Totul începe cu primul pas. Apoi cu următorul…și următorul… Și ține-o tot înainte! În acest fel vei reuși treptat să te îndepărtezi de tot ce îți creează frustrare și nemulțumire. Dar decizia este a ta!

Din acel loc al frustrării și nemulțumirii, tot ce creezi în jurul tău sunt și mai multe motive de frustrare și nemulțumire. Vei găsi motive în fiecare lucru mărunt și asta va aduce multă dezarmonie în cadrul relației tale. Apare riscul de a simți că ”celălalt este de vină” și asta nu face niciun bine relației voastre.

Dacă ai impresia că ceva pur și simplu nu poate fi schimbat în viața ta, te înșeli! ORICE se poate schimba! Dar este important să recunoști tu acest lucru și să găsești soluția potrivită!

Poți prelua controlul asupra vieții tale și asupra timpului tău! Până la urmă, timpul este ceva relativ și depinde de noi cum alegem să-l percepem și să-l folosim. Decide să faci o SCHIMBARE! Schimbă-ți gândirea, comportamentul, atitudinea, jobul, agenda, felul în care te raportezi la relațtia ta…orice simți că ar fi potrivit să schimbi astfel încât să elimini blocajele care nu îți permit să te bucuri de viața de cuplu, de tine sau de viată în general.

Decizia de a înceta să te plângi și de a-ți asuma responsabilitatea pentru deciziile cu privire la viața ta este primul pas pentru a face loc partenerului și relației tale de cuplu în programul tău. Această decizie te va motiva să găsești resursele necesare pentru a-ți face timp pentru partenerul tău.

3. Mai lasă de-o parte tehnologia

Pff…acest subiect ne afectează pe toți!

Trăim într-o lume în care tehnologia avansează extrem de repede și ne prinde în furtuna ei prin rapiditatea sa. Toți suntem cu telefoanele (inteligente) după noi în fiecare moment, de parcă ar fi parte din noi.

Pentru a găsi timp pentru partenerul tău, este important să conștientizezi că dependența ta față de telefon, tabletă, laptop etc. este un factor separator între voi, care vă afectează enorm relația de cuplu. Dacă vrei să ai parte de mai multe momente de intimitate cu partenerul tău sau pur și simplu să stați mai mult unul cu celălalt, fiind prezenți de-a dreptul, atunci e timpul să renunți la tehnologie măcar pentru câteva ore. Dezactivați-vă amândoi toate sunetele notificărilor pe telefon – gen Facebook, Twitter, Linkedin etc. și ale oricăror alte aplicații. Dacă aveți copii și aceștia nu sunt cu voi, lăsați-vă soneria pornită și eventual mesajele pe ”vibrate”. Dacă nu, opriți-le și pe acestea. Faceți din dormitorul vostru o zonă ”tech-free” unde singura conexiune să fie unul la celălalt.

Realizați amândoi cât de important este să fiți cu adevărat prezenți atunci când sunteți împreună. Mai jos aveți un filmuleț care să vă clarifice cum acționează ”tehnologia” asupra vieții voastre.

Așadar, dacă simți că relația ta are nevoie de un ”boost” pentru a-și reveni, pentru a vă resimți conectați în cadrul ei, atunci a venit vremea să investiți cea mai utilă și importantă resursă în ea: TIMPUL!

Ai 168 de ore de petrecut săptămâna aceasta. Cât timp primește relația ta din ele?

Noi vă dorim să vă petreceți cât mai mult timp de calitate împreună. Vă puteți inspira și din celălalte articole ale noastre pentru a găsi modalități de petrecere a timpului împreună sau pentru a lucra unul cu celălalt astfel încât să evoluați ca și cuplu dar și ca indivizi.

 

Fragment din cartea Ghidul Relației de Cuplu.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.