Tu cât de bine îți cunoști partenerul?

beautiful-beach-sunet-and-love-couple-700x438

Pentru a crea o relație de cuplu conștientă, împlinită și durabilă este esențial ca ambii membri să ajungă să își cunoască partenerul și pe ei înșiși în cel mai autentic mod posibil. Doar oferindu-te pe tine în cel mai onest mod poți crea conexiunea cea mai puternică deoarece nu construiești ziduri de protecție, nu te mai ascunzi în spatele măștilor.

Exercițiul pe care vi-l propunem prin acest articol este unul de autocunoaștere, de cunoaștere a partenerului și de cunoaștere a cuplului pe care îl formați.

Valorile personale reprezintă totalitatea conceptelor, stărilor și trăirilor care sunt importante pentru voi. Acestea pot să difere de la persoană la persoană atât ca denumire, cât și ca semnificație. De asemenea, pot să evolueze și să se schimbe pe parcursul vieții, în funcție de prioritățile pe care le simțiți în etapa de evoluție la care ați ajuns.

De obicei însă, valorile noastre personale sunt amestecate cu multe alte valori pe care le-am preluat de la cei din jurul nostru, astfel încât suntem tentați să credem că altceva este mai important pentru noi. De multe ori atunci când ne-am trăit valorile autentice am fost invalidați din exterior și atunci, pentru a ne simți conectați la ceilalți, am renunțat la a le mai arăta și trăi.

Prin acest exercițiu veți da la o parte toate valorile împrumutate din exterior și veți scoate la suprafață din negura subconștientului VALORILE VOASTRE personale autentice.

Având în vedere că vă propunem să faceți acest exercițiu de cunoaștere în cuplu vrem să vă atragem atenția asupra unor aspecte importante înainte de a începe:

  • partenerul vostru își va descoperi și el prin acest exercițiu, poate pentru prima dată, valorile lui autentice, deci s-ar putea să fie la fel de surprins ca și voi de ceea ce iese la suprafață;
  • permiteți-vă să rămâneți deschiși la orice rezultat iese chiar dacă în momentul de față nu înțelegeți motivul;
  • s-ar putea ca partenerul să aibă total alte valori decât voi, nu vă speriați, este normal, încurajați-l să meargă cât mai profund în exercițiu și susțineți-l;
  • s-ar putea să iasă la suprafață valori care să contrazică ceea ce credeați fiecare despre sine sau despre celălalt, nu vă speriați, scopul acestui exercițiu este exact acesta, să descoperiți ce este cu adevărat important pentru voi;
  • conceptele pe care le numim valori au pentru fiecare dintre noi înțelesuri diferite în funcție de experiențele noastre de viață și de asocierile pe care mintea le face, nu vă judecați partenerul, amintiți-vă în permanență că scopul exercițiului este să vă aducă mai aproape de voi înșivă și implicit unul de celălalt.

Bun! Sunteți pregătiți? Haideți să începem.

Timpul dedicat va fi de 1h:45-2h așa că asigurați-vă ca aveți amândoi disponibilitatea de a merge până la capăt. Este nevoie de o atmosferă comodă și relaxantă precum  și de crearea unui spațiu de intimitate între voi. Aveți nevoie de câteva foi și instrumente de scris.

Pașii exercițiului sunt următorii:

1. Descrierea activităților care vă fac plăcere (individual-15 min.)

Treceți pe o foaie, fiecare individual, 15 activități care vă fac sau care v-ar face o deosebită plăcere. Puteți trece și activități pe care ați dori foarte mult să le faceți, dar din lipsă de timp sau din diferite alte considerente nu puteți.

De exemplu:  ”1.Imi place să ies cu bicicleta prin parc atunci când afară este soare și cald.

                     2. Mi-ar plăcea mult de tot să călătoresc peste tot prin lume, să vad cât mai multe locuri noi și interesante.”

2. Extragerea valorilor (împreună-1h:30 min)

Pentru acest pas aveți fiecare nevoie de consilierea partenerului. Astfel, unul dintre voi, să spunem partenerul A va lua pe rând fiecare dintre activitățile pe care le-a notat la pasul 1. Dacă tu ești partenerul A, citește cu voce tare activitatea și apoi începe să extragi toate valorile pe care le trăiești făcând această activitate, răspunzându-ți la întrebări precum: ”Cum mă simt făcând acest lucru? Ce stare îmi dă? Ce mă atrage la această activitate?” Rolul partenerului B este de a te ajuta să descoperi răspunsul la aceste întrebări. Astfel, după ce ai scos primele valori care ți-au venit în minte, partenerul va putea reveni asupra întrebărilor. Partenerul consilier B va asculta activ ceea ce i se împărtășește, va susține procesul, va pune întrebări ajutătoare și va ajuta la descoperirea valorilor. Pe măsură ce îți clarifici ce valori îți trăiești în acea activitate, notează-le pe o a doua foaie. Valorile pot să fie oricâte, cât de multe. Extrage tot ce poți din fiecare activitate. Valorile pot să se repete la mai multe activități (chiar se va întâmpla asta).

Un exemplu de extragerea a valorilor poate fi următorul, valorile notate sunt cele scrise îngroșat:

A.”1.Imi place să ies cu bicicleta prin parc atunci când afară este soare și cald.”

B. ” Ce crezi că te atrage la această activitate?”

A.”Natura, imi place foarte mult să fiu în natură.”

B.”Cum te simți în natură?”

A.”Mă simt liberă (Libertatea), mă simt conectată cu tot din jurul meu (Conexiune), mă simt relaxată (Relaxare)”

B. ”Ce simți când te dai cu bicicleta în natură?”

A.”Mă simt vie (Vitalitate), plină de energie, sănătoasă (Sănătate), mă simt veselă și jucăușă (Veselie, Joacă)

B. ”Cum te simți când ești afară și e cald și soare?”

A. ”Plină de Speranță, detașată (Detașare), mă simt în Siguranță.

B.”Simți cumva și pofta de viață făcând această activitate?”

A. ”Daaaa, poftă de viață, da!”

Observații pentru Partenerul A:

  • nu întotdeauna este ușor să identifici ce valori îți trăiești făcând o anumită activitate, dacă îți este dificil poți să închizi ochii și să îți imaginezi că faci acel lucru: cum te simți?;
  • vei extrage valorile din aceste stări pe care ți le conferă activitatea, de exemplu: mă simt inspirată (Inspirație), mă simt motivată (Motivație), mă simt apreciată (Apreciere), simt că iubesc (Iubire), mă simt importantă (Importanță), etc;
  • vei nota fiecare valoare exact atunci când o identifici chiar dacă se repetă de la o activitate la alta;
  • atunci când partenerul consilier îți sugerează o valoare o notezi doar dacă rezonezi cu aceasta.

Observații pentru Partenerul B:

  • vei pune întrebări legate de tot ceea ce a exprimat partenerul A. Din fiecare informație legată de activitate se pot extrage valori importante. În cazul în care A este blocat sau nu se poate exprima, nu este convins de ce simte îl poți ajuta prin întrebări sau sugestii;
  • vei pune accentul pe ceea ce simte partenerul A făcând acea activitate, ce anume trăiește în acel moment;
  • vei avea grijă la anumite valori care pot ascunde mult mai multe în spate, de exemplu Banii pot ascunde valori precum Siguranța, Puterea, Independența. Sau poate discutăm de Fericire, care este un element abstract. Ajută-ți partenerul să descopere ce înseamnă pentru el fericirea, cum și-o trăiește el, cum se simte el atunci când e fericit. Vei investiga suplimentar pentru ca partenerul A să ajungă la adevăratele valori.
  • B nu își va impune propriile păreri și trăiri asupra lui A. Rolul lui este doar de consiliere și susținere. Poate sugera anumite valori doar prin întrebări, nu prin afirmații. Iar A va nota doar acele valori cu care rezonează, pe care le simte în interiorul lui ca fiind adevărate.

Repetă această extragere a valorilor pentru fiecare activitate pe care ai notat-o la punctul 1.

Timpul acordat fiecărui partener pentru acest pas este de aproximativ 45 de minute. Este important să acordați timp fiecărei activități pentru a putea ajunge la valorile esențiale. De asemenea, pasul acesta nu ar trebui să dureze mai mult de o oră/partener, altfel s-ar putea să introduceți în listă și valori cu care nu rezonați sau pe care le-ați preluat de la alte persoane.

Odată ce ați finalizat acest pas, faceți o pauza scurta 1-2 minute pentru detașare și schimbați rolurile. Acum e rândul tău să devii consilier, așadar rolul tău va fi doar acela de consiliere și susținere. Evită să-i dictezi partenerului ce să scrie doar pentru a avea aceleași valori cu tine. E important ca să îl susții în a-și descoperi propriile sale valori.

După ce ați terminat amândoi, mulțumiți-vă reciproc pentru că v-ați fost alături și v-ați ghidat în această călătorie.

3. Etapa de conștientizare. (individual-2 min.)

În această etapă, veți citi încă o dată, dar în gând, fiecare individual, toate valorile extrase la punctul 2, chiar și cele care se repetă de mai multe ori. Acestea sunt valorile personale ale dumneavoastră, toate! Și după cum vedeți se manifestă în diferite contexte din viața voastră. Sunt lucrurile pe care le considerați importante, cele care vă aduc satisfacție și împlinire. Da, știm…sunt multe, dar suntem niște ființe extrem de complexe.

4. Selectarea valorilor importante. (individual-10 min.)

Acum, recitind încă o dată întreaga listă cu valorile voastre personale, extrageți fiecare individual câte 10 dintre ele, cu care rezonați cel mai puternic și notați-le separat. Nu contează ordinea în care le treceți. Pot să fie valori care s-au repetat de mai multe ori în listă sau care au apărut doar o singură dată, nu are relevanță. Important în acest pas este să fiți atenți la felul în care vă simțiți citind acea valoare, în ce măsură rezonați cu ea.

Recitiți această listă cu cele 10 valori extrase. Acestea sunt valorile dumneavoastră de bază.

5. Selectarea valorilor principale. (individual-5 min.)

Recitiți încă o dată lista de 10 valori și extrageți din aceasta, în ordinea importanței 5 valori, începând cu cea mai importantă, cea cu care rezonați cel mai puternic.

Aceste 5 valori sunt valorile dumneavoastră principale.

6. Conștientizarea valorilor esențiale. (individual – 5 min.)

Din lista cu cele 5 valori principale încercuiți-le pe primele 3. Acestea sunt valorile dumneavoastră esențiale. Acestea sunt cele care, odată trăite, vă aduc starea de mulțumire, de prezență și satisfacție.

În orice activitate pe care o întreprindeți, dacă lipsesc aceste valori esențiale, indiferent cât de util este ceea ce faceți pentru cei din jur, nu vă veți simți împlinit și satisfăcut. Este de-a dreptul imposibil, deoarece nu desfășurați o activitate în concordanță cu ceea ce dumneavoastră considerați valoros și important.

7. Conștientizarea valorilor cuplului. (împreună -10 min.)

Pe o foaie nouă, treceți-vă amândoi valorile esențiale. Puteți descoperi că aveți valori comune, ceea ce s-ar putea să vă aducă mulțumire, sau dimpotrivă, că aveți valori complementare sau contradictorii. Acest lucru nu înseamnă nimic, nu are caracter de bine sau rău. El este pur și simplu. Fiecare persoană este unică și o iubim exact pentru acel ceva ce îl face unic. Important în acest moment este să îi cunoaștem,să îi respectăm și acceptăm unicitatea. Partenerul va aduce lucruri în cuplu conform acestor valori ale sale, va încerca să se simtă împlinit prin prisma a ceea ce simte el că este important. Odată conștientizate valorile partenerului putem să îl susținem și să îl încurajăm în a le trăi în interiorul cuplului, prin activitățile pe care le avem împreună.

Acum trasați un cerc în interiorul căruia să cuprindeți toate valorile esențiale, și ale dumneavoastră și ale partenerului. Acestea sunt Valorile Esențiale ale Cuplului vostru. Fiecare dintre ele merită conștientizată, acceptată, recunoscută și trăită sub o formă sau alta pentru ca voi să vă simțiți împliniți împreună. Din acest punct de vedere, diferențele acceptate și conștientizate dintre parteneri vor aduce cuplului o bogăție de experiențe noi, asigurând diversitatea activităților și a emoțiilor trăite.

Încurajându-ți și susținându-ți partenerul să trăiască în raport cu valorile lui în toate domeniile vieții lui contribui activ la împlinirea și fericirea acestuia, stări cu care acesta se va întoarce în cuplu.

Este important să țineți cont de aceste 6 valori esențiale în toate deciziile pe care le luați ca și cuplu. Că este vorba de amenajarea unei locuințe, de achiziționarea unei mașini noi, de alegerea unui concediu, uitați-vă mereu peste aceste valori esențiale ale cuplului vostru. Respectându-le, vă asigurați mai multă bucurie, împlinire și armonie în relația voastră.

 

Fragment din cartea Ghidul Relației de Cuplu.

4 thoughts on “Tu cât de bine îți cunoști partenerul?

  1. Pingback: Căsătoriți? – Jurnal de cuplu

  2. Pingback: Ce faci când relația de cuplu a ajuns într-un ”punct mort”? | Jurnal de cuplu

  3. Pingback: Abilități de cultivat pentru o relație armonioasă | Jurnal de cuplu

  4. Pingback: Cuplul în vremea Coronavirusului | Jurnal de cuplu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.