Când vorbim despre relațiile romantice, nu vorbim doar despre un el și o ea care se iubesc și sunt împreună, ci vorbim despre o întreagă dinamică de interacțiuni, raportări, gesturi, comportamente, atitudini care contribuie la crearea relației dintre cei doi. O relație aduce în discuție trecut, prezent și viitor deopotrivă. Așadar, observăm ce avem în prezent, analizăm de unde anume (din trecut) ni se trage și proiectăm (în viitor) o relație, de preferat, pozitivă.
Dacă în alte articole am explicat de unde și cum ni se formează tiparul emoțional, adică am analizat trecutul, astăzi o să punem mai mult accent pe ce este de dorit și de cultivat în prezentul unei relații pentru ca aceasta să evolueze și să devină una armonioasă în viitor.
S-a demonstrat științific, în urma unor studii făcute pe parcursul a zeci de ani, că oamenii implicați în relații armonioase trăiesc mai mult, sunt mai sănătoși, mai plini de energie și mai activi.
Ce înseamnă o „relație armonioasă”?
Dincolo de cele 5 semne că aveți o relație solidă, o relație armonioasă mai presupune:
- tandrețe și căldură;
- îmbrățișări frecvente;
- manifestarea interesului față de stările și trăirile partenerului;
- a fi acolo pentru celălalt;
- a comunica liber, deschis, dar cu blândețe și iubire.
Practicând și cultivând câteva dintre abilitățile următoare, vă veți putea construi sau reconfigura relația într-una armonioasă și fericită:
1. Fii autentic fără să rănești
Se promovează mult autenticitatea în relații. Și noi o promovăm. Însă un aspect extrem de important este CUM îți manifești autenticitatea. Dacă abordarea ta este una care jignește, critică sau rănește în orice alt mod, atunci practicarea autenticității va aduce mai multă durere decât armonie. Învață să transmiți mesajul autenticității tale sub forme cât mai blânde și pline de iubire. A fi autentic nu înseamnă a fi brutal de sincer, ci a-ți arăta, pur și simplu, sufletul.
2. Găsiți calea comună
Conflictele apar din diferențele de percepție și opinii asupra situațiilor cu care un cuplu se confruntă. Cei doi nu ajung la un acord, deoarece niciunul nu este dispus să renunțe la propriul stil de a face lucrurile și nici nu manifestă deschidere pentru a vedea perspectiva celuilalt. În asemenea condiție, ar trebui puse pe foaie și discutate toate opțiunile, atât soluțiile propuse de ea cât și soluțiile lui. Apoi ar fi de verificat real, la rece, care dintre opțiuni este cea mai avantajoasă și aduce mai multe beneficii pentru situația dată. Brainstorming-ul pooate fi un procea și în cadrul unui cuplu, nu doar în cadrul unei companii. S-ar putea să găsiți chiar o combinație între căile voastre, astfel încât să vă descoperiți „calea comună”.
3. Reciprocitate
Urmăriți în permanență să păstrați o oarecare egalitate în satisfacerea nevoilor fiecăruia dintre voi. Atât interesele unei părți, cât și interesele celeilalte părți sunt importante. Prin urmare, încercați să nu faceți diferențe între voi din acest punct de vedere. Dacă e nevoie, negociați și găsiți metode de colaborare. Reciprocitate NU înseamnă compromis. Evitați, pe cât se poate, compromisul. Discutați lucrurile și puneți problema în așa fel încât să transformați orice compromis (care ar reprezenta o situație „lose-lose”) într-o colaborare (situație „win-win”). Cultivați-vă amândoi atât abilitatea de a primi, cât și pe cea de a oferi și faceți cu schimbul.
4. Bucurați-vă real unul de celălalt
Întrebați orice persoană, care și-a pierdut partenerul, ce regretă cel mai mult. Majoritatea vă vor spune că regretă că n-au petrecut suficient timp împreună sau că nu au știut să se bucure cu adevărat de celălalt. Ce înseamnă a ne bucura real de partener? Cu toate că mai mult de jumătate de viață ne petrecem timpul în familia pe care o formăm cu partenerul, timpul petrecut cu acesta este foarte puțin, de fapt. În unele cazuri, chiar și acel timp este petrecut cu ceartă și nu cu bucurie. Nu este necesar să faceți nu-știu-ce lucruri importante sau mărețe împreună. Chiar și numai să vă exprimați recunoștința pentru darurile pe care partenerul vi le aduce prin prezența sa în viața voastră, poate însemna mult. Petreceți-vă timpul bucurându-vă de partener, celebrându-l, nu criticându-l sau manifestând nemulțumire în permanență. Începeți prin a vâna faptele bune pe care acesta le face.
5. Comunicarea
Chiar dacă în aproape toate articolele vorbim despre comunicare, o vom aminti și aici, deoarece este esențială în cadrul oricărei relații. De data asta vom include la partea de comunicare și exprimarea adevărului propriu cu blândețe și cu conștiința faptului că adevărul unuia s-ar putea să difere de adevărul celuilalt. Despre cum ne exprimăm trăirile, temerile sau dorințele, vă recmandăm Dialogul Imago. Un alt aspect al comunicării este și cel non-verbal. Care este mesajul pe care îl transmiteți partenerului? Îl priviți în ochi? Căutați conexiunea cu acesta? Dacă nu, ați putea să începeți să o faceți. Vorbiți-vă cu prezență, fiind acolo, unul lângă altul. Ascultați-vă, priviți-vă, chiar simțiți-vă, dacă e cazul. Comunicarea nu constă în interogatoriu și răspunsuri monosilabice. Învățați să abordați și alte subiecte decât cele ce țin de organizarea casei. Fiți profunzi, provocați-vă intelectual, creați-vă un cod propriu de comunicare, un fel de cod secret al vostru.
6. Bunătatea
Deși iubirea, înțelegerea, conexiunea, sinceritatea, comunicarea asertivă și o viață sexuală de calitate par să fie baza pentru o relație de cuplu sănătoasă, adevărul e că ceea ce face ca aceste aspecte să se poată manifesta este bunătatea. A fi un om bun este o calitate esențială pentru a putea crea relații armonioase și frumoase cu cei din jur.
Relațiile interumane sunt construite pe colaborare, comunicare și conexiune. Iar bunătatea este un comportament care îi apropie pe oameni. Se spune că binele atrage bine. Atunci când manifestăm bunătate față de cei din jurul nostru, vom primi înapoi de la ei o reacție pozitivă. Bunătatea reduce distanța emoțională între oameni, reduce numărul de stări negative si înlesnește cooperarea și buna înțelegere.
În ceea ce privește cuplul, bunătatea aduce beneficii deosebite, deoarece întreaga energie vitală este îndreptată spre cooperare și transmiterea mesajului: îmi pasă de tine, mă interesează ce spui, spune-mi mai mult despre tine și interesele tale, sunt aici pentru tine. Astfel această valoare le procură celor doi parteneri împlinirea nevoilor psihologice de a se simti conectați, de a simți că fiecare contează, că sunt semnificativi pentru celălalt și încurajați să își împlinească visurile și așteptările cu care au intrat în relația de cuplu. Bunătatea revărsată în cuplu aduce confort și liniște sufletească, iar partenerii sunt mai generoși în a-l pune pe NOI în fața lui EU. Astfel nu doar cuplul are de câștigat, ci întreaga familie și comunitate din care fac parte cei doi.
Concluzie
Dacă ne dorim să constrium o relație armonioasă cu partenerul, atunci este important să cultivăm acele aspecte pozitive care ne înalță pe amândoi. Asta rămâne de văzut la nivel de cuplu. Fiecare cuplu își are propriile valori, în funcție de care partenerii pot identifica acele abilități pe care le au de cultivat pentru ca relația lor să triumfe.
Noi vă dorim să vă găsiți răbdarea, puterea și motivația să vă dedicați relației de cuplu, astfel încât să o transformați în una armonioasă și fericită.
Imagine copyright: http://www.ghs.org