Iată că ne apropiem de sfârșitul acestui an. Pentru unii a fost un an cu multe conștientizări și lecții învățate, pentru alții anul a adus mai multă confuzie decât claritate, dar pot spune că pentru TOȚI, acest an a fost unul plin, intens, împodobit cu experiențe de toate felurile, plăcute și neplăcute la un loc.
Acum, când oamenii își fac bilanțul pe anul care trece, vă propun un altfel de exercițiu pe care să-l faceți la trecerea dintre ani. Este vorba despre un exercițiu care să vă ajute să conștientizați binecuvântările aduse de acest an și totodată resursele cu care v-ați îmbogățit și pe care urmează să le luați cu voi și să le folosiți în anul care vine. Am făcut acest exercițiu cu majoritatea clienților mei și pentru ei a fost revelator. Îmi doresc să fie la fel și pentru voi.
Încă nu am găsit un nume final pentru acest exercițiu, așadar vă invit să-l intitulați așa cum simțiți voi. Eu o să-i spun ”Recunoștință și resurse la trecerea dintre ani”.
Pentru început vă rog să aveți la îndemână 2 foi albe. Vom face 2 liste.
Prima listă este lista cu recunoștințe. Astfel, pe această listă vă rog să treceți toate lucrurile pe care anul acesta vi le-a adus – fie ele plăcute sau mai puțin plăcute. Le vom formula astfel: ”Sunt recunoscător că 20_ _ mi-a adus acest lucru, deoarece…” (motivați doar pentru situațiile mai puțin plăcute). Vă rog să le numerotați. Puteți folosi exemplul de mai jos:
Lista cu recunoștințe
- Sunt recunoscător pentru faptul că acest an mi-a adus un nou loc de muncă.
- Sunt recunoscător pentru accidentul de mașină pe care l-am avut, deoarece mi-a adus înțelegerea faptului că nu mi-am ascultat corpul când acesta îmi cerea odihnă. Așadar am devenit mai responsabil și mai atent la nevoile corpului meu.
- Sunt recunoscător pentru oamenii care au apărut în viața mea, deoarece am avut multe de învățat de la aceștia.
- ….
…și lista continuă! Vă amintesc că este important să treceți TOT ce simțiți că v-a adus acest an, fie că este vorba despre experiențe plăcute, fie că este vorba de experiențe mai puțin plăcute.
După ce ați finalizat prima listă, luați cea de-a doua foaie de hârtie. Pe aceasta vom trece a doua listă – lista cu resurse. Este important să avem prima listă în față, deoarece din ea vom extrage resursele cu care ne-am îmbogățit și pe care le luăm cu noi în anul următor pentru a le folosi. Vom numerota la fel punctele, astfel încât punctului 1 de pe prima listă să-i corespundă punctul 1 de pe cea de-a doua listă.
De exemplu, dacă la punctul 1 de pe prima listă avem ”sunt recunoscător pentru faptul că acest an mi-a adus un nou loc de muncă”, la punctul 1 de pe lista a doua, vom trece ce ne-a adus acest lucru: ”Schimbarea locului de muncă mi-a adus mai multă încredere în mine, curaj, dedicare, abilități noi, motivare”. Pe cea de-a doua listă vom trece doar resursele. Puteți folosi exemplul de mai jos.
Lista cu resurse
- încredere în mine, stimă de sine, curaj, dedicare, abilități noi, motivare, un mediu nou
- mai atent la nevoile corpului meu, echilibru minte-trup-suflet, auto-valorizare, am înțeles cât de important este să-mi acord mie prioritate, iubire de sine, acceptare de sine, asumare, responsabilitate
- deschidere, prietenie, înțelepciune, învățare, conectare, dezvoltare personală, evoluție
- ….
…și lista continuă. Puteți trece toate resursele care vă trec prin minte, tot ce simțiți că v-au adus situațiile trecute pe prima listă. Este important să menținem o notă pozitivă și să găsim binecuvântările ascunse din spatele fiecărei experiențe prin care am trecut în anul care se încheie.
După ce ați finalizat și cea de-a doua listă, vă invit să o recitiți și să observați cât de bogați ați devenit în acest an, cu cât de multe resurse pășiți în noul an. Apoi închideți ochii, respirați profund, țineți lista cu resurse la pieptul vostru și dați-vă voie să simțiți cum este să dețineți toate aceste resurse, cum este să intrați în Noul An cu atâta abundență, cu atât de multe valori noi și recunoștință. Dacă sunt resurse pe care nu le mai simțiți, pur și simplu reintegrați-le acum în esența voastră.
Puteți să-i ajutați și pe cei apropiați să-și identifice și să-și conștientizeze resursele, împărtășindu-le și lor acest exercițiu. Va fi un cadou minunat de sfârșit de an. 🙂
Eu vă doresc liste cât mai lungi, resurse cât mai multe și să pășiți în Noul An cu zâmbetul pe buze, având în suflet RECUNOȘTINȚĂ și CREDINȚĂ.
An Nou binecuvântat!
Cu drag,
Life-Coach și Trainer de Dezvoltare Personală
(mai multe despre mine găsiți aici)