Ați auzit de cupluri care nu întâmpină niciun fel de probleme, care nu se ceartă niciodată sau nu au discuții în contradictoriu? Noi nu. Cel puțin nu în cuplurile în care există o polaritate sănătoasă și multă iubire.
Fiecare relație are suișurile și coborâșurile sale, dar o relație cu adevărat împlinită este aceea în care partenerii au învățat să facă față acestor ”instabilități”.
De-a lungul timpului am observat niște situații comune cu care se confruntă cuplurile care vin la noi la terapie. Așadar am hotărât să le trecem în revistă, iar astăzi vă vom prezenta 7 dintre acestea.
- Lipsa comunicării
Majoritatea problemelor într-un cuplu se nasc din lipsa de comunicare sau dintr-o comunicare ineficientă. În ziua de astăzi în multe cupluri așa zisa ”comunicare” are loc în timp ce fiecare își butonează telefonul sau se uită la un film sau într-o revistă, își verifică Facebook-ul sau contul de Twitter. O fi tehnologia asta bună la foarte multe chestii, dar în cazul vieții de cuplu este un adevărat pericol. În decursul ultimilor ani, site-urile de socializare au jucat un rol important în separarea dintre parteneri și în unele cazuri au dus chiar la divorțuri.
Soluții:
- Când sunteți împreună, chiar fiți împreună. Puneți-vă telefoanele de-o parte, stați unul cu celălalt, priviți-vă, fiți prezenți.
- Pentru a învăța cum să comunicați eficient și asertiv unul cu celălalt, noi recomandăm dialogul Imago.
- Dacă vă este dificil să comunicați într-un mod civilizat sau fără să ridicați vocea, mergeți într-un loc public – o librărie, o cafenea, o bibliotecă. În acest mod veți fi nevoiți să păstrați un oarecare calm și să vă coborâți vocea ”de ochii și urechile lumii”. 🙂
- Folosiți și comunicarea non-verbală, adică limbajul corpului. Fiți congruenți în ceea ce spuneți și arătați. Și nu vă prefaceți că ascultați. Chiar făceți-o.
2. Sexul… sau lipsa acestuia
După mulți ani petrecuți într-o relație și mai ales după apariția copiilor, în multe cupluri activitatea sexuală începe să dispară de pe lista priorităților. Din păcate, oamenii tind să o considere mai puțin importantă decât treburile casnice sau ”to-do list-ul” zilnic, fără să se documenteze în privința beneficiilor pe care aceasta o are, atât pentru relația de cuplu, cât și pentru fiecare partener în parte. Sexul, sau mai bine spus a face dragoste, ne aduce mai aproape, ne ajută să ne reconectăm unul la celălalt, influențează eliberarea unor hormoni deosebit de importanți și utili, care ne hrănesc atât fizic, cât și mental, și nu în ultimul rând, mențin starea de sănătate emoțională a celor doi parteneri.
Soluții:
- Dați-vă întâlnire… nu neapărat noaptea sau în dormitor… Vă puteți folosi creativitatea. De asemenea, puteți profita de momentele în care cel mic se bucură de somnul de după-amiază sau dimineața înainte să se trezească toți ceilalți.
- Stabiliți cu bunicii, cu rudele sau cu anumiți prieteni apropiați să vă ia copiii în fiecare vineri noaptea. Faceți din acea noapte ”noaptea voastră” și lăsați-vă imaginația să zburde. Sexul programat vă stimulează așteptarea și veți avea chef unul de celălalt întreaga săptămână.
- Faceți o listă fiecare cu lucrurile care vă excită sau vă stârnesc. Pot fi trecute chiar și fantezii. Apoi faceți schimb de liste.
- Readuceți intimitatea în cuplul vostru. Faceți-vă timp unul pentru celălalt și urmați o serie de pași care să vă ajute să vă reconectați.
3. Probleme cu banii
Aceste probleme pot să apară încă dinainte de a vă căsători. În general, odată mutați împreună, partenerii se pot izbi de situații neplăcute atunci când vine vorba de bani. Pentru a evita orice discuție care poate crea disconfort în viitor, sunt câteva aspecte de care ar fi fine să țineți cont.
Soluții:
- Fiți amândoi sinceri și realiști cu privire la situația voastră financiară. Nu este deloc recomandat să continui într-un anumit stil de viață care observi că îți aduce mai multă risipă decât câștig sau măcar echilibru.
- Recunoașteți și acceptați că unul dintre parteneri poate fi econom și unul cheltuitor. Nu vă judecați reciproc pentru asta și nu vă scoateți ochii, ci vedeți echilibrul pe care îl puteți crea fiind astfel. Învățați fiecare câte ceva din obiceiurile celuilalt.
- Nu vă ascundeți unul față de celălalt veniturile sau datoriile pe care le aveți. Este important să știți exact care este situația voastră financiară ca și cuplu. Într-o relație sănătoasă este de preferat să aveți banii puși la comun,, nu fiecare cu banii lui.
- Pe noi ne-a ajutat mult un seminar la care am participat acum câțiva ani – ”8 decizii care îți marchează viața financiară”. Poți găsi cartea cu același titlu aici. Dar suntem siguri că poți găsi cursuri, seminarii sau workshop-uri pe această temă oricând. Merită să participați!
- Faceți-vă planuri de viitor și puneți bani de-o parte. Creați-vă câte o ”pușculiță” pentru fiecare vis/plan pe care îl aveți.
- Împărțiți-vă responsabilitățile financiare. Decideți cine se ocupă de contabilitate, cine plătește facturile și cine face cumpărăturile.
4. Treburi casnice
În unele cupluri se aprind discuții în jurul treburilor care trebuie făcute prin casă. Este important să fiți împreună în activitățile casnice. Stați amândoi în aceeași casă, prin urmare ar fi frumos și recomandat să vă ocupați tot amândoi de ceea ce este de făcut.
Soluții:
- Puteți stabili un program săptămânal. Într-o săptămână face unul curat, în săptămâna următoare celălalt. Este important să țineți cont fiecare de disponibilitatea celuilalt când faceți acest program.
- Împărțiți-vă rolurile. Poate atunci când unul gătește, celălalt spală vasele. Sau poate dacă unul pune haine la spălat celălalt le întinde. Negociați.
- Rămâneți deschiși către alte soluții. Dacă amândoi sunteți ocupați sau pur și simplu nu vă place să vă ocupați de treburile casnice, apelați la o firmă de curățenie sau la o menajeră care să vă ajute cu acestea. În caz contrar, făcutul curățeniei ar putea deveni o corvoadă pentru fiecare dintre voi și până la motivul de scandal nu mai e mult..
5. Când relația nu este o prioritate
Multe cupluri după primii ani de căsnicie, încep să nu mai considere viața amoroasă ca fiind o prioritate. Se pierde intimitatea din relația de cuplu, partenerii încep să adopte anumite comportamente deranjante unul față de celălalt sau se distanțează din punct de vedere emoțional.
Soluții:
- Amintiți-vă care sunt lucrurile care vă făceau plăcere la început. Reluați-le.
- Cultivați-vă aprecierea și afecțiunea în cadrul relației de cuplu. Rememorați care sunt lucrurile care vă atrăgeau la început la partenerul vostru. Regăsiți-le și spuneți-i.
- Dați-vă voie să vă exprimați autenticitatea în cuplu.
- Îmbrățișați-vă mai des…chiar zilnic!
- Citește și cele 11 ponturi pentru o relație fericită.
6. Conflictul sau cearta
Conflictul este un aspect de viață. Nu prea există cupluri care să nu aibă parte de conflicte, unele mai ușoare, altele de-a dreptul grave. Adevărul e că nu prea există persoane (în afară de călugării budiști ori tibetani) care să nu se confrunte măcar o dată cu un conflict, fie el interior sau exterior.
De ce se ceartă în general partenerii? Pentru că dispare conexiunea dintre ei. Și de multe ori motivul de la care a pornit cearta nu este cel adevărat, izbucnirea fiind de la picătura care a umplu paharul. Frustrarea a fiert o vreme în interiorul partenerului care pornește discuția.
Soluții:
- Devictimizarea. Amintește-ți că tu nu ești o victimă și că alegerea de a reacționa este a ta. La fel și forma sub care reacționezi ține tot de tine.
- Fii sincer față de tine însăți. Când te afli în mijlocul unei discuții aprinse, ce urmărești de fapt? Chiar îți dorești să rezolvi conflictul sau te folosești de el pentru a exprima toată frustrarea pe care ai ținut-o atâta timp în tine? Ce fel de argumente utilizezi: jignitoare și cauzatoare de durere, sau mature și lipsite de acuzații?
- Revenim din nou la dialogul Imago. Este cea mai bună soluție de a evita să ajungeți la un conflict.
- Provocarea Zero Negativitate. De ce să ajungeți la conflict când puteți să vă cultivați starea de pozitivism sau măcar să învățați să evitați vorbele umilitoare.
- Recunoaște-ți vina atunci când e cazul. Nu are rost să te încăpățânezi într-o ceartă fără sfârșit, mai ales dacă ești conștient(ă) că ai greșit sau că pur și simplu un anumit comportament de-al tău l-a rănit pe partenerul tău.
7. Încrederea șubredă sau lipsa totală a încrederii
Încrederea este fundația oricărei relații. Acolo unde nu există încredere, nu există nici relație stabilă, solidă. Dacă există lucruri care te împiedică să ai încredere în partenerul tău sau dacă anumite situații rămase neîncheiate vă împiedică să aveți încredere unul în celălalt, acestea ar trebui scoase cât de curând la suprafață. Dar sunt câteva lucruri pe care fiecare dintre voi le poate face pentru consolidarea încrederii reciproce.
Soluții:
- Ține-te mereu de cuvânt. Atunci când promiți că vei face un lucru, fă-l. Dacă nu-l poți face, nu promite. Recunoaște atunci când nu poți, fii sincer cu tine și cu partenerul tău.
- Fii punctual. Punctualitatea este o formă de a arată că partenerul tău se poate baza pe tine. Dacă stabiliți un anumit program, ține-te de el.
- Nu cred că mai e cazul să vorbim despre a nu minți. Cred că este evident cât de important este să nu minți cu NIMIC. Minciuna este cel mai mare inamic al încrederii și al unei relații fericite. Asumă-ți adevărul și exprimă-l, chiar dacă uneori s-ar putea să doară.
- Fii corect mereu, atât în ceea ce spui, cât și în ceea ce faci și în felul în care gândești.
- Respectă limitele celuilalt. Nu depăși măsura cu nimic. Învățați-vă ritmul unul celuilalt și cultivați-vă împreună deschiderea. Nu forțați nimic.
- Învață să asculți activ. Fii prezent și implicat.
- Sună dacă spui că o faci. Sună când întârzii. Răspunde imediat ce poți. Este de preferat să evitați amândoi crearea unor griji sau presupuneri inutile.
- Fiți autentici, deschiși și exprimați totul cu IUBIRE. Uneori chiar și cel mai dureros adevăr, dacă e exprimat cu iubire, nu mai doare atât de tare. Întrucât iubirea vindecă!
Probleme sau situații neplăcute vor continua mereu să existe într-un cuplu. Dar nu lipsa acestora face ca o relație să fie fericită, ci felul în care acestea sunt gestionate.
În primul rând, fiți realiști! Nu așteptați ca partenerul să vă îndeplinească toate nevoile, fără ca voi să îi spuneți care sunt acestea. Deschideți-vă inima în fața lui, exprimați-vă așteptările, dorințele și nevoile. Și în același timp fiți sinceri (față de voi înșivă, dar și față de partener) în legătură cu nevoile pe care le puteți îndeplini și pe care nu.
Apoi, cultivați-vă umorul în cadrul relației de cuplu! Râsul eliberează din tensiune, destinde, ridică starea de spirit și dă energie. De asemenea, râsul poate contribui la dezvoltarea unei relații stabile și sănătoase, aducându-i mereu pe oameni împreună, ajutând la cultivarea intimității în cuplu, și rezolvând conflictele sau neînțelegerile apărute între parteneri.
Și în final, cel mai important: fiți deschiși să vă preocupați de relația voastră de cuplu. Faceți-vă timp și fiți implicați. Recunoașteți împreună aspectele la care aveți de lucrat și apucați-vă de treabă. Nu vă gândiți din start că v-ar fi mai bine într-o altă relație. Încercați să o salvați pe cea în care sunteți acum. Dacă nu sunteți dispuși să vedeți ce abiliăți vă lipsesc în această relație sau ce răni nevindecate scoate aceasta la suprafață, nu vă așteptați ca următoarea să fie diferită.
Photos: Ovi Pîrvu
Pingback: Căsătoriți? – Jurnal de cuplu
Pingback: Ce faci când relația de cuplu a ajuns într-un ”punct mort”? | Jurnal de cuplu
Pingback: Cuplul în vremea Coronavirusului | Jurnal de cuplu
Hello mate nicce post
LikeLike