Cele 7 oglinzi relaționale din perspectiva esenienilor

oglinzi

Te-ai întrebat vreodată de ce atragi anumiți oameni în viața ta?

Fiecare om care intră in viața ta îți aduce fie un dar, fie o lecție, dar niciodată nu-ți va fi dat să întâlnești pe cineva ”degeaba”.

Esenienii aveau 7 legi de relaționare prin oglindire. Acestea sunt cunoscute sub numele de ”Cele 7 oglinzi eseniene”. Esenienii formau o sectă religioasă care a existat între secolele II-I î.Hr. Nu se vorbește despre ei în Biblie, dar au devenit cunoscuți mai ales după descoperirea ”Manuscriselor de la Marea Moartă”, care le aparțineau.

Din perspectiva esenienilor fiecare om de pe pământ este inițiat în Școala misterelor care este Viața. Fie că este conștient de acest fapt sau nu, fiecare om va experimenta prezența oglinzilor care apar în jurul lui. Dacă avem înțelepciunea să recunoaștem aceste oglinzi, putem să accelerăm evoluția emoțiilor, să le înțelegem și astfel să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. Ceea ce esenienii spuneau este că putem vedea o oglindă, sau combinații de oglinzi care apar în viața noastră.

Cele 7 oglinzi eseniene sunt un instrument foarte puternic dar și foarte subtil în același timp. Esenienii aveau un mod foarte profund de a înțelege oamenii și relațiile inter-umane, iar domeniul psihologiei occidentale dezvăluie astăzi, prin diferite modalități, înțelepciunea comunităților antice.

În esență trăim ceea ce suntem și suntem ceea ce trăim. Adică în universul nostru material trăim doar acele lucruri și experiențe la care suntem acordați sau pe a căror frecvență ne aflăm. De aceea dacă vrem să ne schimbăm, acționăm undeva în interiorul nostru, în universul nostru nematerial, asupra modului în care gândim astfel încât să gândim diferit sau facem ceva diferit în universul material ca să constatăm și să lăsăm corpul nostru să constate că lucrurile pot fi și diferite. Cu alte cuvinte, soluția la a trăi cu ușurință, cu naturalețe, în arii specifice din viața noastră ar fi să ne cunoaștem foarte bine și să fim acele aspecte din viața noastră. Vrem să trăim iubire, atunci putem să oferim iubire. Dacă vrem să fim bogați, îi ajutăm pe alții să fie bogați. Dacă vrem să primim ceva nou în viața noastră, atunci îi ajutăm pe alții să primească ceva nou în viața lor.

”Trebuie să mai întâi să devii ceea ce alegi să ai cel mai mult în viața ta.” – Gregg Braden

Putem să ne cunoaștem și să fim cine vrem prin intermediul relațiilor pe care le avem cu alții și chiar cu noi înșine.

Cele 7 mistere ale oglindirii prin intermediul relațiilor:

1. Oglindă a ceea ce suntem în acest moment. Ce e important la aceste reflexii în oglindă este să facem legătura dintre modul în care repetarea unui comportament sau mod de a gândi (cauză) conduce la același tip de rezultat (efect). Dacă vrem efecte diferite, putem să schimbăm comportamentul și mai adânc modul prin care noi suntem și generăm acel comportament.

2. Oglindă a ceea ce judecăm în acest moment. Să ne imaginăm că judecăm faptul că cineva fură, că cineva păcălește, amăgește, nu se implică, nu-și ține promisiunile, minte, abordează relațiile superficial.Acestea sunt exemple de judecăți pe care le percepem (vedem, simțim, auzim, gândim). Acestea vor dispare atunci când vom putea avea compasiune față de cei la care le vedem căci atunci vom putea să avem compasiune față de un comportament sau mod de a gândi pe care-l purtăm și noi. Dar noi nu suntem gândurile și comportamentele noastre.

3. Oglindă a ceea ce am pierdut, oferit, cedat la un moment dat. Să-ți dau cel mai simplu exemplu. Să presupunem că în trecutul nostru în perioada noastră fragedă, meșterind la ceva, jucându-ne cu ceva, am stricat o jucărie. Deși cei din jurul nostru au fost calzi și înțelegători, noi nu ne putem abține să nu ne simțim neplăcut atunci când din „neatenție” stricăm ceva. Ori de câte ori vedem pe cineva care se joacă avem grijă ca acesta să nu-și mai strice jucăria pentru ca să nu mai treacă prin aceeași suferință pe care am trăit-o noi atunci când ne-am pierdut jucăria. Putem povesti la fel despre felul în care ne-am pierdut virginitatea, o sarcină, posibilitatea de a mai face copii, inocența, curajul de a ne juca, de ne bucura, etc. În esență ceea ce am pierdut atunci este doar o perspectivă pe care am avut-o la acel moment. Și unde să regăsim aceste resurse, aceste perspective diferite altundeva decât în noi.

4. Oglindă a celei mai uitate dragoste pierdută (sau mare frică) pe care le-ai avut la un moment dat și le mai ai și-acum. Să presupunem că am trăit odată în viață succes deplin. Odată cu el și emoții foarte puternice, de care fugim inconștient și asta pentru că avem credințe care ne limitează și care sunt în conflict cu ideea de a trăi din nou succes. Și-atunci ne este frică, în mod inconștient și inventăm tot felul de dependențe legate de prezent. Mai stau să fumez o țigară, sau stai să mai pun o melodie înainte de a mă apuca de lucru, sau deliberez non-sens și dau tot felul de detalii care n-au nici o legătura cu ce vreau și unde vreau să ajung. A fost atât de bine să fiu pe podium, a fost atât de frumos, dar acum îmi este frică să mai trăiesc asta. Și frica asta se întâmplă din cauza unei concluzii pe care am tras-o singuri la un moment dat în trecutul nostru. Vindecarea survine doar atunci când putem vedea lucrurile din mai multe perspective, inclusiv din perspectiva celor în relația cărora s-au întâmplat aceste lucruri. Și dacă nu ne iertăm noi, atunci cine să ne ierte? Dumnezeu ne iubește necondiționat. N-avem nevoie decât de iertarea noastră.

5. Oglindă a mamei, tatălui și respectiv a Creatorului. Stăteam odată de vorbă la o întâlnire cu o doamnă care-mi descria părinții. Îmi vorbea despre expresivitatea mamei și cât de vie și implicată este și modul în care este un lider în acea casă și despre tatăl care este foarte calm, cuminte, cumsecade. Apoi mi-a zis: nu știu cum se face că deși am văzut munca mamei de a conduce și face lucrurile să funcționeze mi-am luat tot un om cumsecade, cuminte și calm. Și iată că acum eu sunt cea care are inițiativă și conduc lucrurile în casa și relația noastră. Observați cum în mod inconștient doamna a moștenit și a repetat modurile comportamentale și tipul de parteneri pe care i-a avut în familie. Rămâne doar la liberul nostru arbitru să descoperim aceste lucruri moștenite și dacă vrem să alegem să rupem acest tipar sau să mergem cu el înainte, așa cum l-am moștenit, doar pentru că acela a fost singurul model pe care l-am cunoscut în profunzime.

6. Oglindă a cuceririi Întunericului cunoscută și sub numele cucerirea nopții negre a sufletului. Dumnezeu sau Universul ne dă doar atât cât putem duce. În această oglindă este vorba despre a ne cunoaște pe noi înșine în cele mai întunecate circumstanțe, atunci când trăim cele mai cumplite frici ale noastre. Pentru a a trece mai departe, peste ceea ce trăim sau am trăit, avem posibilitatea să integrăm ceea ce ne-a displăcut în acea experiență ca să ne cunoaștem mai bine, mai profund. Disconfortul e dat aici de oglinda măsurii în care vrem să păstrăm acele lucruri de care ne agățăm pentru că ținem mult la confortul de a le avea în viață. Integrarea vine din acceptarea și conștientizarea acelor calități care ne-au făcut să trecem peste momentele acestea „întunecate”.

7. Oglindă a modului în care ne percepem pe noi înșine, cunoscută și ca și oglinda celui mai mare act de compasiune. Prin oglinda către sine ne este reflectat modul în care ne percepem pe noi înșine. Percepem modul în care suntem tratați de alții prin modul în care ne tratăm pe noi înșine. Dacă vrei să fii iubit, iubește-te pe tine însuți, vei putea în acest fel să-i iubești și pe alții. O cale de a obține orice este să te accepți așa cum ești indiferent de circumstanțele prin care treci. Acceptând comportamentele tale, poți să accepți orice primești ca mai apoi să alegi să faci ce vrei tu. Dacă vom transmite lumii lipsa noastră de disconfort cu noi înșine, mânie și ura noastră vom primi prin oglindire înapoi ceea ce transmitem. Și atunci putem să alegem ceea ce vrem să fim și să primim dăruind ce-avem mai bun. Este momentul în care putem schimba lumea, începând cu noi.

Atunci când conștientizăm și rezolvăm ceva la nivelul unei oglinzi putem alege să trecem la nivelul celei următoare. Ceea ce construim la nivelul la care ne aflăm este bazat pe nivelul precedent și are rolul de a schimba relația noastră cu fricile asociate acelui nivel, ca să le putem accepta, ca în final să ne acceptăm pe noi așa cum suntem, perfecți în imperfecțiunea noastră.

Așadar este important să ne păstrăm inima deschisă pentru a putea primi tot ce vine către noi, deoarece nimic nu e întâmplător și rămânînd deschiși în fața vieții și a Universului, doar să evoluăm putem.

Mai jos vă lăsăm documentarul cu ”Cele 7 oglinzi eseniene – Gregg Braden”. Vizionare plăcută!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.