Disciplina și Respectul într-o Relație de Cuplu

Disciplina în cadrul relației de cuplu reprezintă un plus major

Disciplina este esențială în absolut orice aspect al vieții noastre. Că vorbim despre felul în care mâncăm, că vorbim despre munca noastră, că discutăm despre relațiile pe care le avem…este important să avem la bază o disciplină.

Oricât de mult ne-ar surâde ideea de a fi rebeli, de a nu avea reguli sau constrângeri, trebuie să recunoaștem că de fapt totul în acest Univers funcționează pe baza unor legi, așadar reguli. Până și a nu avea limite este tot o regulă. Tot ce devine o obișnuință în comportamentul nostru se poate numi “regulă”.

Putem să ne prefacem inconștienți și să ne amăgim singuri că noi nu vrem disciplină, nu vrem tipare, limitări sau reguli, dar pe măsură ce ne trăim viața, toate acestea se construiesc singure precum niște ziduri în jurul nostru care ne creează un labirint de a cărui hartă noi nu dispunem atâta timp cât s-a construit inconștient.

La ce ne ajută disciplina? Ne ajută să devenim conștienți de tiparele pe care le avem, ne ajută să identificăm regulile interioare după care funcționăm, astfel încât să le putem rescrie și redefini în forma pe care noi ne-o dorim. Având disciplină putem crea un spațiu sigur de manifestare și expunere a noastră.

Disciplina în cadrul unui cuplu presupune stabilirea unor reguli de bun-simț între parteneri, precum și clauzele relației sau ale contractului relațional. Indiferent că vorbim despre o relație deschisă sau nu, aceste reguli este bine să fie discutate încă de la începutul relației, iar în timp, dacă unul dintre parteneri simte, acestea se pot renegocia. ”Regulile” unei relații pot să difere de la cuplu la cuplu, de la persoană la persoană. Important este ca în cuplul vostru, limita să se stabilească în funcție de partenerul cel mai puțin deschis. Acest lucru îi va crea acestuia un anumit confort, astfel încât pe viitor să își poată permite să se deschidă, să iasă din carapacea sa.

Respectul este stâlpul unei relații sănătoase

Respectul înseamnă o atitudine de stimă, considerație, admirație și prețuire deosebită față de o altă persoană. Date fiind aceste ingrediente speciale, respectul pur și simplu nu poate lipsi dintr-o relație conștientă.

Se întâmplă ca oamenii să confunde repectul cu teama. În unele familii se poate observa că cel mai de temut membru pare să fie și cel mai respectat. Acolo nu de respect este vorba, ci de o teamă firească de abuzator. În alte situații respectul este confundat cu dorința obsesivă de a-l deține pe celălalt sau cu acea obișnuință de la începutul relației, de a-l urca pe omul de care tocmai ne-am îndrăgostit pe un piedestal. Nici în acest caz nu este vorba despre respect, ci despre culoarea ochelarilor prin care îl vedem pe partenerul nostru, creată de minunata dopamină care ne este pompată în organism.

Adevăratul respect se câștigă în timp și rămâne stabil chiar și atunci când partenerul nu este întruchiparea perfecțiunii. În funcție de valorile fiecăruia dintre noi, alegem oamenii pe care îi respectăm.

Dacă eu mă simt atrasă și apreciez enorm inteligența și bunătatea unei persoane, valori pe care le observ în mod repetat la aceasta, voi putea declara în mod oficial și deschis că am tot respectul pentru persoana respectivă.

Într-o relație de cuplu, respectul presupune a aprecia sau a ține cont de tot ce ține de partenerul tău: de la obiceiurile și nevoile pe care acesta le are, până la familia și strămoșii din care el se trage.

Atitudinea și comportamentul pe care partenerii îl au unul față de celălalt în mod constant dezvăluie dacă există sau nu respect în relația lor de cuplu. Chiar și atunci când apar contradicții sau conflicte între parteneri, acolo unde există respect, partenerii gestionează într-un mod diferit și mai sănătos situația apărută, spre deosebire de cuplurile în care nu există respect. Negocierea se face mereu într-un mod rezonabil, astfel încât rezultatul să fie mereu unul de câștig-câștig, fapt care duce la crearea unei colaborări între parteneri și nu la hrănirea unui compromis, care ar reprezenta pierdere-pierdere.

Respectul nu presupune a-ți pune masca impecabilității, înghițind în sec ori de câte ori partenerul face ceva ce te deranjează. Dimpotrivă: respectul presupune a fi sincer și a discuta deschis orice nemulțumire sau disconfort, cu iubire și prin prisma iubirii.

Respectul înseamnă a ține cont de limitele, nevoile și dorințele celuilalt partener. Dacă partenerul tău are nevoie să stea singur, respectă-i nevoia de spațiu. Dacă partenerul este ”prea lipicios”, respectă că așa este el și acceptă acest lucru. A-l accepta pe celălalt cu toate plusurile și minusurile sale înseamnă a-l respecta.

Respectul se poate vedea și în felul în care vorbești despre propriul tău partener și despre familia acestuia. Dacă îi vorbești de rău pe părinții lui nu înseamnă că îți respecți partenerul, oricât de frumos și impecabil ai vorbi despre el. A-l respecta pe celălalt înseamnă a respecta tot ce ține de el. Observ în multe familii cum se formează acel cult al ”soacrei”. Felul în care omul vorbește despre soacra sa arată și nivelul de respect pe care acesta îl are față de partenerul său.

O relație în care unul dintre parteneri manipulează, șantajează emoțional, minte sau se preface, este o relație lipsită de respect. Unde este prefăcătorie, nu există respect.

Am vorbit anterior despre limitele pe care un partener sau celălalt le poate impune într-o relație. Din nou, fiecare dintre cei doi are șansa de a-și manifesta respectul față de celălalt prin a ține cont de limitele impuse de acesta acesta.

Dincolo de noțiunile de onoare, respectul aduce după sine o încărcătură emoțională pozitivă. Atunci când îți respecți partenerul, îl prețuiești. Așadar îi recunoști valoarea și îi arăți acest lucru. Sentimentul de prețuire a partenerului este un dar pe care ni-l facem nouă înșine, deoarece ne crește vibrația și ne poziționează pe o frecvență pozitivă.

O iubire fără respect este orice altceva decât iubire. Într-o relație de cuplu respectul nu este o opțiune, ci o necesitate. În baza respectului se poate construi încrederea, iar încrederea creează spațiul de siguranță de care partenerii au nevoie pentru a se putea manifesta și evolua împreună. Iar o relație în care partenerii pot fi autentici, sinceri și au ca scop evoluția, este o relație conștientă și sănătoasă.

 

Fragment din cartea Ghidul Relației de Cuplu.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.