Legătura dintre ANXIETATE și ABUZ VERBAL

Există o legătură între anxietate și expunerea îndelungată la abuz mental. Când o persoană trece prin multe situații stresante și traume, aceasta va dezvolta un dezechilibru psihic, iar anxietatea pare să fie cea mai comună problemă.

Cu toate că produce dezgust, pentru unii oameni abuzul verbal pare ceva firesc.

Trebuie să știi că țipătul, jignitul sau lipsa de respect față de o altă persoană, îi pot cauza acesteia mult rău. De fapt abuzul verbal este la fel de grav ca abuzul fizic.

Când vorbim despre abuz verbal ne referim atât la situațiile din viața reală, cât și la cele din spațiul virtual. Orice formă dăunează, iar știința susține că sunt afectate ambele emisfere ale creierului.

Când o persoană este abuzată de mic copil, aceasta va întâmpina multe probleme de-a lungul vieții.

Abuzul verbal este același lucru cu abuzul mental (abuz emoțional sau psihologic)

Când o persoană este abuzată verbal, starea emoțională îi este afectată. În timp asta duce la pierderea stimei de sine, lipsa respectului față de sine și multe alte complicații derivate din acestea. Din nefericire, asta afectează starea mentală generală a persoanei. Așadar abuzul verbal și cel mental sunt același lucru.

Dacă ai experimentat vreodată așa ceva, știi deja că asta îți afectează atât relațiile, cât și munca. Este important să identifici abuzul atunci când are loc. O să îți furnizăm mai jos niște simptome, astfel încât să poți realiza când tu sau altcineva trece printr-o asemenea traumă și să-l ajuți.

Simptome pe termen scurt pentru persoana afectată:
– analizează orice mult prea mult timp;
– încredere în sine scăzută;
– lipsa entuziasmului;
– incapacitatea de a lua decizii.

Simptome pe termen lung:
– anxietate;
– manifestarea sindromului posttraumatic;
– depresie;
– dureri fizice cronice;
– tulburări în alimentație;
– tentative de suicid;
– probleme digestive;
– migrene.

Unde și cum recunoști un abuz verbal?

1. Unde nu se vede
Multe abuzuri au loc în spațiile ferite de ochii publicului: acasă, la școală, chiar la locul de muncă. Abuzatorii sunt conștienți că așa ceva nu se face, așadar se manifestă în contextul spațiului privat. Persoana afectată este expusă în acest mod la traumă exact în spațiul în care ar trebui să se simtă în siguranță, iar asta îi periclitează sănătatea.

2. Lipsa de apreciere
Persoanele care abuză alte persoane tind să considere că nimic din ce fac ceilalți nu e bine. Aceștia nu apreciază niciodată nimic din ce fac ceilalți. Persoanele abuzate în acest mod simt mereu un gol interior și se simt lipsite de scop și inutile.

3. Jigniri
Abuzatorii folosesc pentru a-i manipula și controla pe cei din jur. Aceștia dau ordine și “dirijează”, iar acest lucru reprezintă și el un abuz.

4. Stricarea bunei-dispoziții
Când cineva se simte bine, abuzatorii au impresia că își pierd controlul asupra acelei persoane. Așadar caută momentul potrivit pentru a o face pe persoana veselă să se simtă aiurea. Abuzatorii se hrănesc cu nefericirea celorlalți.
Dacă ai o asemenea persoană în jurul tău, fii prezent și atent și nu o lăsa să își atingă scopul.

5. Atacă interesele celorlalți
Persoanele care obișnuiesc să abuzeze pe cineva vor ataca interesele, hobby-urile sau lucrurile care acestuia îi plac. Când cineva este atacat în acest mod, în timp va considera că nu are dreptul sau că nu merită să se bucure de asemenea lucruri. Așadar, cu timpul, va începe să mintă cu privire la acestea.

6. Abuzatorii consideră că au întotdeauna dreptate
Din nefericire, abuzatorii nu recunosc niciodată că au greșit și, prin urmare, nu își vor cere niciodată scuze sau iertare. Se consideră a fi superiori celorlalți și au impresia că numai ei au dreptate.
Dacă și tu cunoști o persoană cu care nu poți discuta, deoarece refuză categoric dialogul, s-ar putea ca acea persoană să fie un abuzator.

7. Izolare
În general, persoanele abuzate evită contextele sociale, pentru a se feri de orice formă de abuz la care ar putea fi expuși. În preajma altor oameni, aceștia se simt inconfortabil și anxioși. Rădăcina acestei probleme vine din stima scăzută de sine.
Încearcă să vorbești cu această persoană și întreab-o cum se simte. Ar putea conta enorm pentru ea.

8. Vină
Abuzatorii obișnuiesc să-i învinuiască pe cei din jur pentru tot. Cei abuzați încep să simtă că nu sunt buni de nimic, că nu au nicio valoare. Asta le poate pune cu adevărat în pericol sănătatea.

9. Glume
Cu toate că a face glume pe seama cuiva poate părea distractiv, acest lucru se poate face doar cu permisiunea și consimțământul persoanei respective. În caz contrar, aceasta ar putea fi rănită și ar putea ajunge sa se simtă neînsemnată și frustrată.

Sperăm că acest articol vă face să deveniți mai conștienți în privința abuzului verbal și veți fi mai atenți și mai receptivi la comportamentul persoanelor din jurul vostru.
Identificând din timp un comportament ciudat sau neadecvat la o persoană dragă vouă, ați putea-o ajuta pe aceasta înainte să fie prea târziu.

 

Articolul original aici: Gotta Do The Right Thing

Traducere și adaptare: Jurnal de Cuplu

One thought on “Legătura dintre ANXIETATE și ABUZ VERBAL

  1. Pingback: Violența domestică, agresor și victimă | Jurnal de cuplu

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.