Investițiile de toate zilele

Ce investiții ai mai făcut în ultima perioadă? Financiare, emoționale, de timp, de energie?

Simpla existență a noastră presupune o investiție continuă. Investim financiar în bunuri, afaceri etc. Investim emoțional în relațiile noastre. Investim timp și energie în proiecte, loc de muncă, diverse activități. Ideal ar fi să investim și în noi înșine, în sănătatea noastră fizică și psihică, în visurile noastre ș.a.m.d. Indiferent de investițiile făcute, resurse din noi merg în diferite direcții, în mod conștient sau nu, voit sau nu, cu intenție clară sau nu.

Zona noastră de confort este cea care beneficiază, în general, de cele mai multe resurse. Aceasta poată să fie reprezentată de un spațiu locativ, de un loc de muncă, de familie, copii sau de relația de cuplu. Confortul este, adesea, o iluzie menită să ne aducă relaxare, stare de bine și siguranță. Însă, dacă nu oferim atenție tuturor domeniilor din viața noastră, există mari șanse ca lucrurile/situațiile neglijate să creeze un disconfort general.

Dacă gestionarea resurselor nu se face în mod conștient și focusat, atunci poate apărea situația în care luăm din resursele destinate relației de cuplu, de pildă, pentru a investi (de ex. timp și energie) în relația cu copiii sau într-un hobby. Sau luăm din resursele destinate relației cu copiii, pentru a investi în cariera noastră. Și așa mai departe… Acest fapt ar conduce la un dezechilibru al vieții noastre interioare și crearea unui disconfort relațional în exteriorul nostru, fără ca măcar să înțelegem de unde se trage și cum s-a format.

De asemenea, este important să învățăm să ne gestionăm resursele interioare, pentru a evita un faliment emoțional, psihic sau energetic. Așa cum gestionăm finanțele de care dispunem și stabilim cu atenție câți bani în ce direcție merg, tot așa și resursele noastre emoționale, de timp și de energie, ar avea nevoie de prezența și dedicarea noastră.

Orice investiție făcută cu grijă și prudență poate aduce profit și beneficii pe termen lung. 

Astăzi îți propun un exercițiu care va avea în vedere resursele de care dispui și investițiile pe care obișnuiești să le faci. Cu alte cuvinte, îmi doresc să devii conștient în ce alegi să îți aloci timpul, energia, emoțiile, banii etc. și să verifici dacă ești mulțumit cu investițiile tale sau dorești să schimbi ceva. Și dacă dorești să faci o schimbare, să îți clarifici direcția și să acționezi, în așa fel încât să eviți falimentul de orice natură și să te bucuri de un succes real în viața ta.

Notează răspunsurile la următoarele întrebări:

1. Care sunt domeniile de investiție din viața ta? ex.: relația de cuplu, relația cu copiii, părinții, jobul, afacerea, hobby-urile, propria persoană (sport, sănătate, cultură, dezvoltare personală etc.), prieteni/viață socială, social media (Facebook, Instagram etc), proiecte, etc. 

2. Cum ți-ai dori să arate acestea în viitor (putem să stabilim „peste 10 ani”, de ex.) ? Poți vizualiza efectiv, rând pe rând, cum ai vrea să arate fiecare domeniu din viața ta peste 10 ani sau poți nota în scris.

3. Ce tipuri de resurse aloci, în prezent, în aceste domenii din viața ta? ex.: timp, bani, iubire, energie, grijă (care poate fi sub formă de atenție sau stres) etc.

4. Presupunând că dispui de 100% din fiecare resursă (100% timp, 100% energie, %iubire ș.a.m.d), cât anume, din fiecare în parte, aloci fiecărui domeniu?

5. Uitându-te acum la răspunsurile oferite, există vreun domeniu în care oferi prea mult sau prea puțin dintr-un anumit tip de resurse? Unde anume simți că ar trebui să investești mai mult sau, dimpotrivă, să reduci investițiile?

6. Desenează un cerc (pe care îl împarți precum o pizza) sau o schemă proprie pentru cum ar arăta situația ideală a investițiilor tale, astfel încât să obții imaginea vizualizată la punctul 2. Stabilește cât simți că este necesar să investești în fiecare domeniu în parte, în așa fel încât să simți că aduci echilibru în viața ta. Acest echilibru nu trebuie să presupună neapărat egalitate de resurse oferite, ci o stare pozitivă, de mulțumire și împăcare cu privire la alegerile făcute. Însă ține cont și de beneficiile sau costurile pe termen lung în alegerea investiției. Pentru că, dacă, de pildă, reduci din timpul petrecut cu familia ta pentru a petrece mai mult timp la locul de muncă, este foarte probabil să stabilești un dezechilibru care nu aduce beneficii pe termen lung. Chiar dacă, probabil, pe termen scurt, apar beneficii financiare în urma implicării tale sporite la locul de muncă, există riscul ca, pe termen lung, să îți fie afectată munca tocmai din cauza neglijării familiei. Sau invers.

7. Acum verifică ce tip de resurse ar trebui să iei dintr-o parte pentru a aloca într-o altă parte, în așa fel încât schema de investiții să corespundă schemei dezirabile desenată de tine și să te simți confortabil, psihic și emoțional, cu decizia luată.

8. Acum ai o imagine clară referitoare la alegerile și investițiile pe care le ai de făcut pentru a atinge scopul dorit cu privire la domeniile din viața ta. În speranța că acțiunile tale nu o să întârzie să apară, îți doresc mult spor și determinare! Viitorul tău se construiește începând de AZI!

Dacă dorești, poți lăsa un comentariu cu conștientizările avute în urma acestui exercițiu.

One thought on “Investițiile de toate zilele

  1. Pingback: De ce rămân femeile în relații abuzive? | Jurnal de cuplu

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.