Tinerețe fără bătrânețe…

Îi privesc pe oamenii din jurul meu: bătrâni în jur de 25-30 de ani și tineri care acum descoperă viața, în jur de 45-55 de ani. Poate că totuși visul meu de a trăi într-o lume de Benjamin-i Button se transpune într-o realitate energetică, mai vie și mai prezentă decât tot ce am experimentat până acum. 

Viața nu mai pare să aibă același curs pe care l-au urmat bunicii și străbunicii noștri. Viața nu mai urmează aceleași etape: copilăria, adolescența, viața de adult tânăr, maturitatea și în final, bătrânețea. Mulți copii sunt mai maturi la vârsta de 10 ani acum, decât am fost noi la 25. Și mulți adulți de 30 de ani sunt mai bătrâni decât au fost bunicii noștri la 60 de ani. Dar văd zeci de oameni în jurul meu, care la 40-45 de ani își încep cu adevărat viața. Mă uit la majoritatea celor care merg la maratoane sau se apucă de tot felul de activități inedite: puțini au sub 35 de ani. Iar cei mai mulți se învârt între 40 și 60 de ani.

Această generație descoperă o nouă tinerețe, o etapă între 45 și 70 de ani neexplorată până acum, străină pentru toți cei care au trecut sau trec acum prin ea, deoarece nu a mai fost promovată. Mulți se așteaptă să intre în faza de îmbătrânire de la 50 de ani încolo…și surpriză: sunt mai plini de energie și poftă de viață decât au fost vreodată! Această tinerețe nu vine cu inconștiența primei tinereți, ci cu maturitatea adevăratului adult tânăr.

Simt că asistăm în aceste vremuri la o demitizare a bătrâneții și a etapelor vieții. Nicicând oamenii de 50-60 de ani nu au fost mai plini de viață cum sunt în zilele noastre. Nu am verificat, dar probabil că există studii potrivit cărora rata de vârstă a mortalității e mult mult mai avansată decât până acum.

Mă uit la recordurile înregistrate pe site-ul recorduri.lovendal.ro, cu topul celor mai vârstnici 10 oameni de pe planetă:

 • Kamato Hongo a trăit 116 ani, între 1887 şi 2003. Femeia a locuit pe insula Kagoshima, din Japonia, recunoscută a fi „patria centenarilor”.
 • Pe locul nouă se află Carrie C. White, care a trăit 116 ani şi 88 de zile. A fost recunoscută ca cea mai bătrână persoană din lume de către Guiness Book, într-o perioadă de trei ani, fiind apoi detronată.
 • Elizabeth Bolden a murit la vârsta de 116 ani şi 118 zile. Ea a trăti între 1890 şi 2006 în Somerville Tennessee. 
 • Pe locul şapte în clasamentul celor mai bătrâni oameni este Tane Ikai, care a trăit 116 ani şi 175 de zile, între 1879 şi 1995. A murit ca urmare a unei insuficienţe renale.
 • Maria Esther Heredia de Capovilla a trăit aproape 117 ani, între 1889 şi 2006. „Această femeie s-a născut în Ecuador şi a trăit pe parcursul a 3 secole. La vârsta de 116 ani, se afla într-o stare bună de sănătate, încât putea citi ziarul, putea să se uite la televizor şi să meargă fără ajutor. A murit din cauza pneumoniei“, se mai precizează pe recorduri.lovendal.ro.
 • Marie-Louise Meilleur a trăit 117 ani şi 230 de zile, între 1880-1998. A fost cea mai bătrână canadiancă din toate timpurile. Atunci când a murit, ea avea o fiică de 90 de ani.
 • Pe locul patru se află Lucy Hannah, care a trăit 117 ani şi 248 de zile, între 1875 şi 1993. Este considerată a fi cea mai bătrână afro-americancă care a trăit vreodată.
 • Pe podium pe locul trei, se află Sarah Knauss, care a atins vârsta de 119 ani şi 97 de zile. Ea a trăit între 1880 şi 1999. A trăit în Pennsylvania (SUA). Fiica ei, care a trăit şi ea 101 ani, spunea despre mama ei că a fost o persoană foarte liniştită.
 • Japonezul Shigechiyo Izumi a trăit 120 ani şi 237 zile, între 1865 şi 1986. A murit de pneumonie, nu de bătrânețe.
 • Jeanne Calment este cel mai bătrân om de pe Pământ. Franţuzoaica a trăit 122 de ani şi 164 de zile, între 1875 şi 1997. A trăit în regiunea Arles.
 • Iar conform Daily Mail, în Indonezia trăieşte un om care are vârsta de 145 de ani. Mbah Gotho s-a pregătit pentru propria moarte în 1992, când avea vârsta de 122 de ani. Actele sale de naştere sunt recunoscute de oficalii indonezieni.

Așadar, să nu ne mai pierdem timpul gândindu-ne la cum ne vom petrece bătrânețea, ci mai degrabă să ne facem planuri pentru cum ne vom petrece cei mai frumoși și plini de viață ani!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.