Experimentăm cu toții acea formă de separare în cuplu, în special (culmea!) în preajma sărbătorilor. Întrucât adevărata semnificație a acestora s-a pierdut printre rafturile supermarketurilor și ”împreună de sărbători” a devenit mai degrabă ”cu alții, dar singur”, presiunea resimțită de familie, dar mai ales de cuplu, este una destul de puternică.
Dacă se pleacă în concediu: ”pune bagaje, desfă bagaje, ia pașapoarte, nu uita banii, e cu spa, nu e cu spa, ia ski-urile”. Dacă se merge în vizită la socrii/părinți: ”ce cadou iau, cine mai vine, ce să duc, cât stăm, am de lucru, stai cu copilul, unde e copilul, de ce nu mănâncă copilul”. Dacă vin musafiri în vizită: ”cadouri, gătit, curățenie lună de 5 ori, ars mâncarea, cumpărat ingrediente, cumpărat băutura, cine ce bea, cine ce mănâncă, x e alergic la nu-știu-ce mâncare, nu găti aia, nu-mi ies sarmalele”… Indiferent de context, să recunoaștem că sărbătorile s-au transformat într-un adevărat haos.
Iar apoi, revenirea bruscă la muncă și la ritmul social anterior vacanței de iarnă provoacă adesea, pe lângă separarea deja instaurată între parteneri, o lehamite și o lipsă de poftă de viață, care devine un factor suficient de puternic încât în relația de cuplu să apară primele stări evidente de disconfort și frustrare. Pentru că nu toți știm cum să NU luăm lucrurile la modul personal, această stare de tensiune ne poate prinde cu ușurință în plasa angoaselor de după sărbători. Și iată, așadar, că apar primele certuri ușoare ale anului, primele semne pentru lupta de putere dintre parteneri și primele dezechilibre emoționale. Partenerii nu au avut, probabil, nici timpul, nici ocazia să se reconecteze unul la celălalt. Și după cum bine știți din alte articole ale noastre, lipsa conexiunii dintre parteneri atrage adesea stări emoționale negative. Partenerii se ceartă tocmai pentru că, prin asta, caută inconștient o modalitate de a se conecta. În ciuda aparentei nevoi de a fi ”lăsați în pace”, partenerii au nevoie de conexiune…
Dacă recrearea conexiunii între parteneri nu se produce cât de curând, cuplu riscă să intre într-un cerc vicios, prin care separarea devine tot mai accentuată. Partenerii nu sunt conștienți de nevoia lor de conexiune, prin urmare starea de disconfort dată de aceasta rămâne ascunsă o vreme. Însă la primul stimul exterior, datorită irascibilității date de disconfortul emoțional, partenerii reacționează agresiv sau distant, în funcție de tiparul fiecăruia. Un asemenea comportament îl va îndepărta automat pe celălalt, care, la rândul său, se va închide sau va reacționa agresiv. În plus, mersul la muncă sau preocuparea față de treburile casnice pun o presiune în plus și reprezintă un alt obstacol în drumul reconectării cu celălalt.
De exemplu, cum se traduce indispoziția ei? Afișarea comportamentului de mâhnire și nemulțumire ascunde în spate nevoia ca celălalt să vadă și să înțeleagă că ei îi este greu. ”Tu nu vezi că sunt obosită? Tu nu vezi că mă simt copleșită de atâtea sarcini? Tu nu vezi că mi-e greu?” Femeia manifestă, în mod exagerat uneori, oboseala, frustrarea sau nemulțumirea, pentru simplul fapt că are nevoie ca partenerul ei să vadă aceste lucruri și să o înțeleagă. În majoritatea cazurilor, nici măcar nu are nevoie ca el să o ajute. Îi este suficient ca el să o audă, să o vadă… și poate așa o va înțelege…
Iar un exemplu legat de indispoziția lui… ar fi acea situație în care bărbatul are nevoie să fie apreciat. Manifestă îmbufnare, frustrare sau iritabilitate de cele mai multe ori atunci când se simte neimportant pentru partenera sa.
După o perioadă atât de plină și de agitată, precum cea a sărbătorilor de iarnă, oamenii sunt mai sensibili din punct de vedere emoțional. Așadar, o reconectare reală cu partenerul, omul alături de care te simți ”acasă”, poate aduce mai multă liniște și relaxare.
Cel mai bine ar fi ca, în primele zile din an, partenerii să își găsească timp pentru relația lor și să simtă, cu adevărat, revenirea, dar nu la mediu, ci la ei înșiși și unul la celălalt. Oricât de nerăbdător ar părea Anul să înceapă, relația de cuplu este combustibilul care va da membrilor săi poftă de viață, energie și inspirație sau, după caz, disconfort, neliniște și frustrare. Depinde de fiecare dintre parteneri cu ce aleg să își hrănească relația încă din primele zile ale anului.
Noi vă spunem La Mulți Ani și vă dorim înțelepciunea, puterea și curajul să vă faceți acest an așa cum vă doriți!