Echilibrul energiilor Masculin/Feminin

lovers

Se vorbește din ce în ce mai mult, în ultimul timp, despre polaritatea energiilor, despre echilibrarea acestora în ființa umană, despre evoluția masculinului și exprimarea femininului, atât la nivel individual cât și colectiv.

Ne-am gândit astfel să scriem un articol pe această temă pentru a clarifica anumite aspecte și pentru a lămuri anumite confuzii care apar.

În primul rând, energia masculină și cea feminină nu au nici o legătură cu sexul persoanei. Cu toții suntem animați de cele două forme de energie, iar viața noastră este experimentată prin jocul acestora.

Vom prezenta în continuare caracteristicile celor două forme de energie și particularitățile acestora, și mai ales felul în care se manifestă la bărbați și la femei, așa cum le-am perceput noi prin lucrul individual sau împreună cu clienții noștri:

Energia FEMININĂ este reprezentată de latura noastră emoțională. Se manifestă prin intuiție, vindecare, reflectare, integrare, deschidere emoțională, exprimarea și comunicarea emoțiilor.

Energia feminină este cea care stabilește direcția. O persoană care își permite să intre în flux cu energia feminină va simți intens chemarea inimii sale, va distinge între lucrurile care îi fac plăcere și cele care o îndepărtează de la drumul său. Putem numi această direcție Chemarea Inimii.

Tot din energia feminină izvorăște pasiunea. O veți percepe atunci când simțiți dorința profundă de a face un anumit lucru, de a trăi o experiență, de a crea sau schimba ceva în viața voastră.

Marea problemă a societății în care trăim este faptul că bărbații sunt educați de mici în a-și inhiba manifestarea energiei feminine. Sunt dresați în a-și inhiba emoțiile, în a-și stăpâni manifestarea acestora, în a nu își permite să fie vulnerabili și deschiși emoțional. O astfel de abordare duce la blocarea energiei feminine și astfel ei nu mai se mai pot bucura de toate beneficiile pe care aceasta le poate aduce în viața lor.

Un bărbat care blochează curgerea energiei feminine nu își poate alege direcția. Nu își va asculta inima și nu va lua decizii în funcție de pasiunile lui. Va căuta întotdeauna să judece și să ia decizii care nu îl vor scoate din zona de confort. Astfel, nu se va putea bucura de rezultatele acțiunilor lui, deoarece recompensele vin tot pe cale emoțională.

De asemenea, nu va putea înțelege manifestarea femininului din jurul său. Nu va putea să se conecteze cu natura, cu iubita lui, cu viața însăși. Va trăi steril, neputând să își acceseze creativitatea, imitând doar ceea ce fac ceilalți dar fără a simți vreo bucurie sau exaltare din acest lucru.

Pericolul cel mai mare pentru bărbații care nu pot să își manifeste energia feminină este că vor căuta în exterior această sursă. Astfel ei vor deveni dependenți de aceste surogate cum ar fi alcoolul, drogurile, sexul, senzațiile tari etc. Practic, aproape orice activitate care le permite să trăiască o stare de euforie pe care nu pot să o acceseze pe cale naturală. Dependența de o parteneră intră tot în această categorie. Ei se vor atașa de aceasta pentru a le suplini nevoia de fermecător și pasional din viața lor.

Ce se poate face în acest caz?

Primul pas este conștientizarea convingerilor legate de emoții, flexibilizarea sau schimbarea acestora. Apoi urmează experimentarea prin exerciții a ceea ce înseamnă simțirea emoțiilor și exprimarea creativității.

Acest proces de deschidere în fața energiei feminine va dura toată viața și va aduce claritate, direcție, bucurie și încântare oricărei persoane care decide să redevină completă.

Pentru femei, energia feminină este mult mai ușor de accesat. Pericolul pentru acestea este să rămână blocate în această formă de energie. Ca efecte ale acestui lucru am putea observa o instabilitate accentuată față de ceea ce își doresc cu adevărat, o incapacitate de a lua decizii și de a se hotărî, o lipsă de determinare și consecvență în urmarea unor direcții. Femeile care nu învață să își cultive și energia masculină vor deveni atașate de partenerul lor, având nevoie de acest flux de stabilitate, putere și decizie. De asemenea, îl vor încărca pe acesta cu responsabilitatea propriei lor stări de bine, ceea ce duce de multe ori la epuizarea și frustrarea acestuia.

Energia MASCULINĂ nu este opusul celei feminine, ci îi este complementară. Energia masculină ține de logică, rațiune, acțiune, putere și fermitate, disciplină și perseverență. Ea este cea care ne permite să punem în mișcare tot ceea ce vrem să întreprindem. Putem spune că energia masculină este cea care direcționează energia feminină concentrată cu intenție spre un anumit scop.

Cei care sunt blocați în manifestarea energiei masculine nu au forța și capacitatea de a-și îndeplini obiectivele. Ei vor rămâne pe loc în evoluția lor deoarece nu vor putea să iasă din zona de confort din lipsa puterii de a străpunge zidurile construite în jurul lor.

Ce se poate face în acest caz?

Energia masculină se poate cultiva prin disciplină. Se începe cu pași mici prin depășirea zonei de confort în fiecare zi. Exercițiile pot fi de orice natură atât timp cât sunt făcute cu perseverență și conștiinciozitate. De exemplu: trezirea de dimineață la o anumită oră, un ritual de dimineață cum ar fi înviorarea, exerciții de respirație, sportul practicat cu consecvență, urmărirea unui program sau a unei forme de organizare a timpului. Există pe net o sumedenie de programe special concepute pentru cultivarea energiei masculine și vă invit să le urmați și să decideți voi cât de utile sunt în funcție de felul în care vă simțiți după finalizarea lor.

În timp, mintea și corpul se vor obișnui să respecte anumite ritualuri chiar dacă acestea nu sunt confortabile. Vom putea acționa pentru a ieși din zona de confort, în detrimentul fricilor și blocajelor pe care le avem. În acest sens, frica este un instrument foarte util. Frica ne avertizează că urmează să trăim o experiență care nu ne este confortabilă, în care nu ne simțim total în siguranță.

Este foarte importantă în această etapă luare unui angajament față de activitatea pe care o veți desfășura. Acest angajament este bine să fie delimitat foarte clar în timp, astfel încât să fie o provocare, dar să nu depășească cu mult limitele persoanei. De exemplu: ”Îmi propun să îmi încep ziua cu trezirea la ora 6:30 și cu 20 de minute de exerciții de înviorare. Voi face acest lucru următoarele 3 săptămâni”. Dacă activitatea față de care vă luați acest angajament vă este utilă, după cele 3 săptămâni puteți relua angajamentul pentru încă o perioadă de timp.

Vă puteți întreba în acest moment ”Care este rostul acestor lucruri? De ce m-aș apuca acum să îmi cultiv energia Feminină și Masculină?”.

Păi în primul rând, această căutare numită viață are un scop destul de clar pentru toată lumea, și anume ”Starea de bine”. Acest lucru însă este ceva extrem de personal. Pentru a putea descoperi ce te face pe tine să te simți bine ai nevoie să SIMȚI. Ai nevoie de o busolă interioară care să îți spună dacă ești pe drumul bun către starea de bine sau pe drumul greșit. Ei bine, emoțiile sunt cele care ne spun acest lucru. Ele ne permit să evaluăm dacă în acest moment suntem pe o direcție ascendentă și valoroasă, sau dimpotrivă, ne îndepărtăm de ceea ce ne animă sufletul.

Odată ce am evaluat cum ne simțim cu situația actuală, putem explora ce avem de făcut în continuare, ținând cont de ceea ce ne dorim. Putem da direcție din nou vieții noastre de zi cu zi. Putem stabili obiective și scopuri care ne vor permite experimentarea stării de bine, nu doar prin îndeplinirea lor ci prin drumul pe care îl avem de parcurs în acest sens.

Dar pentru a putea acționa în direcția dictată de inimă, avem nevoie de putere interioară, de energie și determinare, de perseverență și fermitate în luarea deciziilor și urmarea acestora.

Astfel, schimbul dintre energia feminină și cea masculină se va face frecvent, după fiecare acțiune întreprinsă.

De exemplu: ”Simțim că trupul nostru are nevoie de o revigorare, ne simțim amorțiți și ruginiți.”– Acum am folosit energia feminină pentru a ne conștientiza situația.

”Dorința inimii este să fim viguroși, plini de energie, să simțim starea de bine în corp.” – Acesta este scopul.

Direcția ne este dată de linia între situația actuală și scopul simțit.

De aici intervine energia masculină:

”Îmi iau angajamentul să merg la sală de 3 ori pe săptămână timp de o lună”.

Ei, de fiecare dată când va trebui să mergi la sală, o voce interioară va zice ”Oare să merg azi, sunt obosit, parcă m-aș întinde puțin și am puțină febră musculară de data trecută”.

Greșeala pe care majoritatea o facem este să renegociăm în acest moment angajamentul. Aici intervine fermitatea energiei masculine. ”AM ZIS!”

După fiecare zi de mers la sală (în acest exemplu) este indicat să reaccesăm emoționalul. Să ne luam un timp pentru a vedea cum ne simțim cu acțiunea pe care am făcut-o, dacă este în acord cu ceea ce își dorește inima noastră. Acest lucru este esențial deoarece ne permite să simțim plăcere, mulțumire, recompensă pentru urmarea chemării interioare. Am făcut ceva în armonie cu ceea ce am simțit. Aici se generează energie pentru a putea merge mai departe. Tot în acest spațiu se pot lua decizii pentru reajustarea direcției în funcție de ceea ce simțim. Pot să apară scopuri noi, de exemplu  ”Aș vrea să îmi reglez și alimentația odată cu mersul la sală”.

Jocul celor două forme de energie ne permite astfel să ne apropiem din ce în ce mai mult de starea de bine, indiferent de ce înseamnă acest lucru pentru noi. De aceea este important să permitem trăirea și cultivarea lor în permanență.

Sper că acest articol vă va inspira să vă permiteți din ce în ce mai mult să vă urmați calea proprie, echilibrând succesiunea energiei feminine cu cea a energiei masculine în trăirea vieții voastre.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.