”Fericirea veșnică” – unul din miturile Relației Conștiente

family
Venirea pe lume a fetiței noastre a adus cu ea multe provocări pe toate planurile: lipsa timpului liber, privare de somn, griji suplimentare și deconectare emoțională și fizică datorită oboselii. Bineînțeles că acestea au fost compensate de bucuria și frumusețea vieții de părinte, acest lucru nici nu se discută. Dar vreau să ne aducem atenția spre acele aspecte care pot eroda și deteriora viața de cuplu.
Din exterior, relația noastră a părut că regresează, oamenii ne-au văzut agitați, obosiți, irascibili, au început să facă presupuneri și să vină cu sfaturi de genul: poate nu vă ocupați de ce trebuie, ar trebui să lucrați pe altceva, voi ziceți una și faceți alta, etc.
Atunci am înțeles că ei văd o relație conștientă ca pe un vis frumos din care nu te mai trezești, ca pe o poveste în care nu există personaje negative sau provocări grele. O văd ca pe o utopie care, odată atinsă, îți garantează fericire veșnică până la adânci bătrâneți.
Chiar dacă la toate seminariile și prezentările pe care le ținem scoatem în evidență efortul și munca depusă pentru a crea un cuplu conștient, nu doar la început cât și pe parcursul relației, din exterior nu se vede decât rezultatul: un cuplu tandru, fericit și deschis, conectat și în armonie.
Așa că, dragi prieteni, permiteți-mi să reiau această idee încă o dată:
A fi un cuplu conștient nu înseamnă că totul este numai lapte și miere, că viața este roz și tot ceea ce trăiești este bucurie și fericire. Nici pe departe.
Dimpotrivă, vei scoate la suprafață tot ce experimentezi în interior și printre trăiri pot fi: frustrări, furie, nemulțumiri, stări emoționale negative, dureri ascunse…
Acestea se pot manifesta doar într-un mediu de încredere și siguranță. Le poți exprima sănătos doar alături de un partener care are capacitatea să te înțeleagă, să nu ia lucrurile personal, să te susțină și să aibă încredere în tine și în iubirea reciprocă pe care v-o purtați.
Cuplul conștient se confruntă și el cu situații și probleme, cu discrepanțe între ceea ce își doresc și ceea ce experimentează, cu blocaje emoționale și fizice, cu deconectarea dintre parteneri.
Ce face atunci diferența?
Păi chiar acest lucru: faptul că un cuplu conștient nu își reprimă astfel de stări, nu ascunde murdăria sub preș. Folosește aceste oportunități pentru a conștientiza lucruri noi despre fiecare, pentru a se cunoaște mai bine, pentru a vedea pe ce au de lucru, și împreună și individual…și pentru a crește! Partenerii conștienți au capacitatea de a transforma aceste momente mai puțin plăcute în ocazii de a învăța și de a le transcende.
Ei se vor încuraja reciproc în a depăși momentul inițial de panică și vor merge la rădăcina problemei. Vor accepta faptul că viața în doi presupune și astfel de momente, dar ele sunt cele care aduc evoluția. Situațiile grele sunt cele care vă vor întări încrederea unul în celălalt, vor crește nivelul de intimitate și de conectare. Odată depășite, vor trasa noi obiective pentru membrii cuplului, vă vor duce către o schimbare a direcției astfel încât să fiți cât mai congruenți cu ceea ce doriți de la viață.
Nu vă fie teamă astfel de aceste momente, deoarece, abordate din perspectiva cuplului conștient sunt oportunități. Sunt teste de rezistență și anduranță la fel ca provocările din basme. Eroul iese din aceste confruntări transformat, evoluat, înțelept și mai încrezător în drumul lui. La fel și relația de cuplu va ieși din aceste momente de cumpănă transformată, integrând noile conștientizări și adaptându-se la acestea. Rămâneți receptivi la tot ceea ce iese la suprafață și folosiți aceste ocazii deosebite în favoarea voastră. Transformați situațiile de criză în oportunități de creștere și dezvoltare.
Dacă veți fi atenți la aceste momente puteți schimba, puțin câte puțin, direcția relației voastre. De asemenea, dacă există situații pe care nu le puteți gestiona împreună puteți apela la un coach pe relații care să vă ghideze prin acest proces. El vă va ajuta să vedeți de ce a venit această situație în viața voastră, ce aveți de conștientizat prin ea, ce a ieșit la suprafață și cum puteți acționa eficient pentru a integra acest lucru în folosul vostru. Acest proces îl practicăm noi în relația de cuplu și, de asemenea, îl folosim cu clienții pe care îi avem la consiliere. Și este singura abordare care funcționează de fiecare dată, indiferent de situația în care ne găsim.
Chiar dacă noi suntem coachi pe relații de cuplu și consilieri de dezvoltare personală, avem propriul nostru terapeut cu care lucrăm atunci când nu putem vedea scopul din spatele situațiilor. Ne ajută enorm și suntem conștienți că are un rol foarte important în vindecarea și evoluția noastră. Dar niciodată nu ne pune etichetări și nu ne dă soluții, ci ne susține să ni le găsim singuri și împreună.
Rolul unui coach nu este acela de a da sfaturi deoarece nu poate ști ce funcționează pentru voi; nu poate face aprecieri la adresa voastră deoarece ar fi subiectiv vis-a-vis de propriile convingeri; nu are voie să facă presupuneri legate de voi și de relația voastră deoarece ar fi influențat de propriile lui experiențe. Rolul lui este să vă călăuzească prin întrebări, prin explorarea de soluții, prin oglindire și reformulare astfel încât răspunsurile să vină de la voi și să găsiți cea mai bună abordare a situațiilor din perspectiva voastră și mulate pe interesele voastre. Deci, mare atenție în alegerea consilierului/terapeutului pentru relația de cuplu sau pentru viața voastră personală, deoarece acesta poate face mai mult rău decât bine dacă se crede atotștiutor și își atribuie nepermis, în virtutea inerției și pentru satisfacerea propriului ego, rolul de mentor sau ghid.
Cu drag,
Daniel
Photo credit: Atelier Insignum 
 
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.