Minciuni mărunte…

man sitting on the bed with disappointed woman

Unele dintre cele mai ”periculoase” și dăunătoare lucruri pe care un partener le poate face în cadrul cuplului sunt ”minciunile nevinovate”…acele minciunele care par să nu fie grave, acele omisiuni intenționate despre care ești convins că partenerul nu va afla.

De ce sunt atât dăunătoare? Pentru că în timp erodează fundația unui cuplu. Cu fiecare ”minciunică” spusă, se adaugă o pată neagră în sufletul celui care o spune și implicit, la relația pe care acesta o are. Orice minciună, fie ea cât de mică, destabilizează integritatea unui om și făptașul, oricât de frumoase și curate măști ar purta, știe în interiorul său ce și cât minte, iar asta nu-i mai permite să strălucească așa cum o face un om sincer, autentic.

Minciuna aduce după sine TEAMĂ: teama că se va afla, teama că s-ar putea da de gol, teama că ”se vede” sau că persoana mințită va simți că e mințită. Iar o persoană care poartă teama în spate este o persoană care nu se poate bucura nici de viață, nici de relațiile pe care le are, întrucât este mereu ”în gardă” și nu se poate relaxa.

Atenție la ceea ce faci tu pentru a contribui la clădirea relației pe care o ai – fie ea relație de cuplu sau pur și simplu o relație de prietenie. Observă-ți acțiunile, gândurile, vorbele. Ești congruent în ceea ce simți, ce gândești, ce zici și ce faci? Pretinzi a fi sincer față de partener, dar fumezi pe ascuns, îți ștergi anumite mesaje sau apeluri din telefon, deschizi ferestre incognito atunci când navighezi pe net sau îți ștergi în mod repetat istoricul de pe laptop? Atunci te anunț cu părere de rău că relația ta este sortită eșecului… Da, știu, o să-ți vină în minte replica: ”N-are cum.. Sunt partenerul ideal în rest”. Hai să-ți zic un secret: chiar dacă s-ar putea să nu fi prins niciodată, partenerul tău simte! Și se poate întâmpla ca nici măcar el să nu știe ce anume simte, doar că există acolo un sentiment neplăcut, poate de neîncredere sau nesiguranță…sau chiar o teamă care pare nejustificată.. Și faptul că te vei trezi într-o zi îndepărtat, înșelat sau abandonat se va datora (și) acelor mici minciuni nevinovate pe care le-ai spus sau acelor lucruri pe care nu le-ai spus, pe care le-ai omis în mod intenționat și convenabil. Cum ai putea avea pretenția ca celălalt să aibă încredere în tine în cazul unor lucruri serioase, dacă tu minți în legătură cu lucrurile mărunte?

Ești tentat să dai vina pe celălalt? E cunoscut obiceiul ăsta… Spui că ”celălalt e gelos, celălalt e paranoic și atunci ești silit să-l minți sau să-i ascunzi anumite lucruri, pentru că nu le-ar înțelege sau le-ar interpreta”. Hai să lămurim un lucru: acțiunile tale țin doar de TINE. Nu e nimeni altcineva responsabil pentru ele. Decizia de a minți sau nu este a ta. Dacă ai fi o persoană asumată, dacă ai avea curajul să fii tu, ai putea face față tuturor interpretărilor și acuzațiilor celuilalt, pentru că, în interiorul tău ai ști că porți adevărul cu tine, nu minciuna și nici teama. Și mai mult decât atât, ai avea resursele necesare pentru a crea un spațiu de încredere în relația ta de cuplu. Ai știi că indiferent de gândurile și emoțiile celuilalt, tu rămâi un om stabil, care poate vedea și înțelege temerile partenerului. Fiind autentic, îi vei putea fi alături celuilalt, pentru a înlătura împreună orice îndoieli se învârt în jurul relației voastre.

Iată, așadar, un posibil răspuns la una dintre cele mai frecvente întrebări legate de cupluri: ”de ce se pierde conexiunea între parteneri?”

Acum ia-ți puțin timp pentru tine și întreabă-te: ce fel de relație ai? cum contribui tu la construcția ei? ce poți face pentru a o face mai frumoasă? faci chiar tot ce ține de tine pentru a te bucura de relația perfectă? minți vreodată? dacă da, cu ce? și de ce ți-e teamă să spui adevărul? 

Identifică temerile care se află în spatele minciunilor mărunte pe care le spui, fă-ți curaj și înfruntă-le. Dacă vrei să ai o relație fericită și sănătoasă, a venit momentul să pui cărțile pe față. Poate dialogul IMAGO te-ar putea ajuta în acest sens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.