Câteva lucruri care s-ar putea să-ți fie de folos

1. Începe-ți ziua cu recunoștință! Programează-ți mintea, în acest mod, să poată vedea lucrurile frumoase de peste zi. Cu suficient antrenament în acest sens, viața ta devine mai frumoasă.
2. Respiră conștient. Oferă-ți, timp de câteva secunde, o pauză în care să simți cum intră și iese aerul din tine. Respiră pe nas sau pe gură. Nu are importanță. Doar devino conștient(ă) de respirația ta. E așa o binecuvântare să poți face asta și nici măcar nu știi…
3. Mișcă-te! Indiferent că mergi la sală, alergi sau doar faci o plimbare de jumătate de oră, pune-ți corpul să se miște și simte-l. Creierul îți va furniza, în acest mod, chimicalele potivite pentru o stare psihică mai bună. Biochimia corpului tău are o influență asupra psihicului tău mult mai mare decât crezi.
3. Preia responsabilitatea stărilor tale. Nimeni nu îți poate îmbunătăți sau strica starea de spirit, decât în măsura în care tu îi permiți. Fericirea ta este în controlul tău chiar și atunci când ceilalți intervin. Până la urmă tot în controlul tău este cu cine alegi să îți petreci timpul!
4. Renunță la ciudă, invidie sau ură. Cei față de care manifești aceste sentimente sunt bine merci, pe când tu continui să îți administrezi otravă.
5. Comparația este cel mai mare (auto)abuz.  Încetează să îți compari propria viață reală cu viața pe care ceilalți o afișează. Nu ajungi nicăieri și nici nu evoluezi făcând asta. Singurul lucru pe care îl obții este un autoabuz continuu asupra psihicului tău, prin frustrare, nemulțumire și insatisfacție. Și nu-i mai compara nici pe cei dragi ție. Este abuz dublu: și asupra lor, dar și asupra ta. 
6. Nu ești atât de important(ă) precum crezi. Ceilalți își văd de viețile lor. Nu își consumă timpul analizând viața ta. Fiecare om se gândește la propriul destin, de fapt. Să îți trăiești viața în funcție de „cum dă bine” este inutil și deloc compensator.
7. Gura lumii nu o poți închide. Oamenii bârfesc, comentează, își manifestă dezacordul. Iar apoi își văd de viață. Indiferent de acțiunile tale, cineva tot va avea ceva de comentat. Așa că, vezi-ți tu de treaba ta, indiferent de gura lumii.
8. Nu trebuie să te placă toți. Și nici n-o s-o facă. Ce îi place unuia nu îi place altuia. Acceptă că vor exista mereu invidioși, frustrați sau nemulțumiți de propriile vieți. Aceștia nu admiră pe nimeni. De ce să-ți bați capul despre cum să-i faci să te placă?
9. Fii prezent! Oamenii au două vieți în paralel: una materială, de cele mai multe ori pusă pe modul automat; și una interioară, care se produce la nivel mental, împărțită între gândurile legate de trecut și planurile legate de viitor. Fă în așa fel încât să te bucuri de o singură viață. Fii prezent în ceea ce faci.
10. Respectă-ți somnul. Nu știi cât de important este somnul până când nu îți lipsește. Iar privarea de somn duce la incapacitate de concentrare, uitare, chiar și depresie. Mintea are nevoie de somn pentru a se reorganiza. Corpul are nevoie de somn pentru a se detoxifia. Dormi suficient.
11. Ascultă-ți corpul. Indiferent că vorbim despre odihnă, alimentație sau mișcare, verifică ce nevoi reale are corpul tău. Testează diferite feluri de mâncare. Vei înțelege într-un final ce este potrivit pentru dieta ta. Testează diferite forme de sport. Vei descoperi ce sport ți se potrivește și vei începe să faci mișcare cu plăcere. Odihnește-te când ți-e obosit corpul, chiar dacă odihna poate însemna uneori doar să stai fără să faci nimic.
12. Nu te mai stresa. Dacă te confrunți cu o situație conflictuală sau neplăcută, pune problema în modul următor: pot rezolva această situație acum? Dacă da, rezolv-o și nu te mai stresa inutil. Dacă nu, ce rost mai are să te stresezi?
13. Devino disciplinat. Aplică disciplina în obiceiurile tale (în cum, cât și ce mănânci; în cum te comporți; în cum te raportezi la tine, la ceilalți și la viață; în agenda ta zilnică). Ia-ți un angajament față de tine însuți/însăți. O să îți aducă un oarecare simț de control asupra vieții tale și o să te bucuri de mai multă armonie, atât în interior, cât și în exterior.
14. Nu REacționa. Indiferent în ce situație ești implicat sau provocat, nu reacționa instinctiv. Fă un pas în spate, cât să capeți claritate. Și abia apoi acționează. În acest mod vei evita să pui paie pe foc unde nu e cazul și vei învăța să ai o abordare mai eficient a provocărilor vieții.
15. Dă-ți voie să simți emoții. Plângi, dacă asta simți. Dar evită să îți reprimi emoțiile. Nu poți fi în controlul emoțiilor tale, dacă nu le identifici și nu le respecți. Fiecare emoție are rolul ei. Onorează-le pe toate. În acest mod le controlezi tu pe ele și nu ele pe tine.
16. Evită critica și reproșul. În afară de a-ți strica relațiile cu ceilalți, nu obții mare lucru prin aceste manifestări. Dacă vrei ca un om să crească, să evolueze, laudă-l. Acest lucru va aduce mai multe schimbări decât crezi. Orice om crește prin laudă, nu prin reproș. Devino un vânător de calități și fapte bune. Vei fi uimit cum ceilalți încearcă să se ridice la nivelul percepției tale pozitive.
17. Trecutul nu poate fi schimbat. Dar îți poți schimba percepția asupra trecutului tău. Poți lăsa o traumă să te definească sau poți ieși din rolul de victimă, alegând să fii mai mult decât povestea ta. Acceptă ce a fost și cum a fost și alege să mergi înainte, cu conștiență (și evitând să repeți ce nu a fost ok pentru tine).
18. Fii atent(ă) la convingerile pe care le ai. Acestea rulează ca un program în subconștientul tău, determinându-te să acționezi conform lor. Dacă vrei să devii stăpân(ă) pe viața ta, pornește de la a-ți identifica aceste convingeri, iar apoi renunță la ele sau transformă-le în ceva care să te ajute.
19. Pune-ți ochelarii cu lentile roz. Cum spunea Einstein, poți alege să crezi că nu există miracole sau poți alege să vezi totul ca fiind un miracol. Percepția face diferența în felul în care te raportezi ulterior la viață.
20. Ego-ul nu este prietenul tău. Dar îl poți face să lucreze în folosul tău, dacă nu te mai lași controlat de el. Renunță la orgoliu, mai ales la acel orgoliu stupid de încăpățânat, care nu îți permite să te bucuri de viață.
21. Iartă… o dată, de două ori… maxim. Fă-ți un regulament interior de relaționare cu cei din jur. Nu ierta la nesfârșit, că pici în cealaltă extremă: aia de fraier. Poți înțelege de ce o persoană acționează cum acționează, dar dacă devii, în mod repetat, o victimă a acelei persoane, ieși din schemă. Poți ierta și fără să rămâi în relație.
22. Realitatea mea s-ar putea să difere de realitatea ta. Felul în care vedem lucrurile este conform experienței noastre de viață și conform acelor convingeri interioare care rulează precum niște programe. Este inutil să ne băgăm în conflicte care țin de „adevăr”. Nu prea există un adevăr general. Există percepția fiecăruia despre acel adevăr. Și ar trebui să ții cont de asta în orice conflict de convingeri.
23. Află-ți istoria. Dacă mai ai bunici în viață, întreabă-i despre viața lor, despre trecutul lor emoțional, de pildă. Poți face același lucru și cu părinții. Caută să descoperi istoria familiei tale. În acest mod, s-ar putea să înțelegi multe lucruri care țin de vindecarea ta emoțională. Vezi articolul „Transgenerațional: Când rănile străbunilor sângerează în noi”.
24. Citește! Lărgește-ți perspectiva, cultivă-ți cultura, îmbogățește-ți spiritul. Cititul chiar te face mai deștept. Bine, cu condiția să înțelegi ce citești. Oricum citește. Măcar îți dezvolți vocabularul.
25. Totul trece. Acesta este cel mai bun sfat pe care l-am primit vreodată. Când ești la pământ și totul pare întunecat, gândește-te că asta va trece. La fel, când ești pe culmi și strălucești, ai în tine smerenie, deoarece și asta va trece.
26. Totul va fi bine. Și apoi rău. Și apoi din nou bine. Și apoi foarte rău. Și apoi foarte bine. Dacă nu am fi cu toții puțin bipolari, am fi morți. Linia dreaptă cam asta reprezintă, nu? Moarte. Și atunci, ca o continuare la punctul 25, bucură-te de fiecare culme și fiecare prăpastie, deoarece fac parte din VIAȚĂ. Ești viu/vie!
27. Înfruntă-ți temerile. Nu o să știi niciodată cât de puternic(ă) ești, până nu te pui față în față cu temerile tale. Și atunci s-ar putea să constați că nu sunt chiar atât de înfiorătoare.
28. Ieși din zona ta de confort. O să realizezi, la un moment dat, că de fapt acolo nu a fost niciodată confort. Experimentează, învață, crești. Explorează tot ce are viața asta de dat, astfel încât, la bătrânețe să nu îți dorești să ai o mașină a timpului pentru a merge în trecut să faci lucrurile pe care nu le-ai făcut.
29. Majoritatea regretelor încep cu NU. Oamenii regretă mai degrabă ce nu au făcut, decât ce au făcut. Care este cel mai mare vis al tău? Go for it!
30. Alege-ți înțelept luptele. Vor exista lucruri pentru care merită să lupți și altele la care merită să renunți. Nu-ți consuma energie într-un proiect care nu te duce nicăieri. Nici într-o relație. Nici la un loc de muncă. Verifică ce este cu adevărat pentru tine și pentru aia luptă.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.